Може ли Западът да продължава с доставките на оръжия и пари за Украйна

Свят

Нито Русия, нито Украйна разполагат с достатъчно военни запаси от боеприпаси, за да посрещнат нуждите на такава високоскоростна война на изтощение, пишат анализатори на Sky News.

Но Русия винаги е имала запаси от основни оръжия и боеприпаси, а нейната огромна военно-промишлена база не само компенсира недостига, но и произвежда много повече, и много по-нови оръжия и боеприпаси, отколкото Украйна и Западът взети заедно.

Украйна не можеше да достигне запасите от оръжия на Русия, но подкрепата на Запада се съсредоточи върху високотехнологични оръжия, които предоставиха на Украйна способности за прецизен удар. Паричната подкрепа също не е за пренебрегване.

Но тези западни оръжия идват от съществуващи запаси и никоя страна няма лукса да има повече оръжия, отколкото са й необходими. Поради това всяко оръжие, дарено на Украйна, увеличава риска за националната сигурност на страната донор. Да не говорим, че и парите не са безкраен поток, че и те са на привършване. Още повече наливането на пари вече не е оправдано, понеже Украйна губи и не се вижда възможност да обърне нещата само с наливането на пари и оръжия, които и без това са дефицитни.

Дарявайки „стари запаси“ от оръжие, Западът реши, че разходите и рисковете са управляеми, но доставките неизбежно са ограничени.

В началото на конфликта, за да се справи бързо с недостига на огнева мощ, Русия поиска от Северна Корея да достави балистични ракети и един милион артилерийски снаряда и може да се очакват повторни поръчки, пише Sky News, цитиран „Фокус“.

Според телевизионния канал Sky News, Иран е щастлив да достави дронове и по-големи ракети, които може да не са толкова ефективни, колкото техните западни аналози, но, което е изключително важно, вече са налични. А Русия има огромна отбранителна промишлена база, която премина на военни релси и се финансира от огромни приходи от петрол.

Украйна се надява да построи милион дронове през следващата година, но не може да достигне капацитета и възможностите на руската отбранителна индустрия и няма оръжия, които биха могли да застрашат руската индустриална база.

БВП на Украйна също е малка част от руския – 157 милиарда лири срещу почти 1,6 трилиона – така че не може да се конкурира с Русия в глобалната покупателна способност или националния отбранително-промишлен потенциал.

„Какво тогава остава за Украйна? Без значителна и постоянна военна подкрепа от Запада, тя е обречена в крайна сметка да бъде победена от значително по-голямата способност на Русия за превъоръжаване“, се казва в материала.

Освободените западни запаси не могат да отговорят на нуждите на Украйна, но Западът има значително по-голяма способност да мобилизира своята отбранителна индустриална база, ако реши да го направи.

Западната политическа подкрепа за Украйна остава силна, но този ангажимент все още не е подкрепен от необходимите колективни финансови ангажименти.

Западното отбранително планиране предполагаше, че продължителните войни с висока интензивност е малко вероятно да бъдат проблем в близко бъдеще и че технологията ще му осигури асиметрично военно предимство.

Специализираните оръжия обаче са скъпи и могат да бъдат закупени само в относително малки количества. И те не са лесни за замяна, тъй като производствените линии остават отворени само докато поръчките бъдат изпълнени и технологията бързо остарява.

„Войната в Украйна разкри някои критични недостатъци в предположенията на Запада за необходимите военно-временни ресурси. Освен ако не се ангажира с координирана дългосрочна стратегия за производството на оръжия, от които Украйна се нуждае (и то спешно), тя ще даде на Путин победата, за която жадува“, предупреждават анализатори.

Източник БЛИЦ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *