Денков: Смяната на министри ще решим първо с Габриел, после ще говорим с партийните лидери. Мислим да повишим Асен Василев

България отблизо

Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси от граждани и журналисти във фейсбук днес. На 6 януари правителството навърши 7 месеца, откакто встъпи в длъжност.

 

Важно е всеки министър да бъде оценявам според работата, която е свършил. Събрал съм информация и имам представа кой и как се справя. Ще я споделя в следващите дни с Мария Габриел, а ако трябва и с политическите лидери.

 

Това, което е договорено още при състава на правителството е, че министри ще се сменят, само ако имаме съгласие с Мария Габриел. Много по-добре е министрите да останат на работа и за следващите 9 месеца. Първият етап от преговорите е между нас с Мария Габриел, когато се уточним, тогава отиваме при партийните лидери, защото това трябва да се гласува  и в пленарната зала, каза Денков. Той увери, че промяна в договореното няма.

 

В началото ние предлагахме втори вицепремиер да е Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега го предлагат. Няма лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер, но никога не сме обсъждали промяна от първоначалената ротация, каза още акад. Денков.

 

Ако искаме да има по-широка подкрепа за това правителство, трябва да минем през разговори с ДПС. Но няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС. Ако те са съгласни да подкрепят такова правителство, това е добре, каза Денков.

 

Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Идват и европейски избори, Никола Минчев е добър водач на такава листа. Трябва да се обсъдят задачите, които имаме, защото ако той влезе в роля на председател на парламента, няма да може да влезе в друга, категоричен бе Денков.

Президентът атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на правата си в частта за служебното правителство. Тези промени бяха направени така, че да се избегне възможна злоупотреба и еднолично управление на президента. Нормално е да ги атакува. Но е скандален начинът, по който го прави и езикът, който използва. Това е  неприемливо за президент, който по конституция трябва да олицетворява единението на нацията. Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език и атаки, нека да излезе и да направи партия, и с нея да спечели избори и да променя конституцията. Всичко друго не съответства на позицията, която той заема в момента, настоя Денков.

 

Президентът имаше пълната възможност миналата година с неговото еднолично управление да вкара България в Шенген, но не можеше да се случи нищо, защото трябваха промени. Той ясно трябва да каже ясно, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство и редовен парламент. Това постижение е, благодарение на правителството и парламента, които имаме в последните 7 месеца, подчерта той.

 

Очаквайте подробности!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *