МОН обясни каква ще е съдбата на стихотворението „Аз съм българче“

България отблизо

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

 

Това се посочва в позиция на Министерството на образованието и науката.

 

Повод за нея са „поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища“, поясняват от ведомството.

Ето какво още се казва в позицията на МОН:

„Стихотворението „Аз съм българче“ се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата. Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират „Аз съм българче“ още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата.

 

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението „Аз съм българче“. Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

 

МОН за пореден път призовава политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви – подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни“.

 

Припомняме: Скандалът се разгоря след публикация в „Свободна Европа“ на Светла Енчева, озаглавена „Демографска криза? Мигрантска криза? До какво води страхът от загуба на идентичност“.

 

В текста, наред с признанието на министъра на икономиката Богдан Богданов, че са ни необходими 100 000 работници от трети страни, четем и следното:

„Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им“.

Това буквалоно взриви социалните мрежи и предизвика множество негативни коментари от политици и обществени фигури.

loading...

Tagged

1 thought on “МОН обясни каква ще е съдбата на стихотворението „Аз съм българче“

  1. От статията разбираме, че министъра на икономиката пуска тази „димка“. Кой как го разбира, така го коментира. Но такова правителство което посолствоТо насади няма дори и в банановите държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *