Мълния: Иран призна, че случайно е ударил украинския боинг!

Свят

Пътническият Boeing на авиокомпанията „Международни авиолинии на Украйна, който катастрофира близо до Техеран, беше случайно свален в резултат на „човешка грешка“.

Това се посочва в изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран, цитирано от уважаваната руска информационна агенция РИА Новости.

„В резултат на човешка грешка и случайно, този самолет беше свален“, – се казва в изявление, разпространено от държавната телевизионна и радиокомпания IRIB.

В Генералния щаб добавиха, че са свалили самолета, тъй като той е прелетял близо до важен военен обект. Както е отбелязано в изявлението, това се е случило вситуация на „висока степен на опасност“, свързана с възможен отговор на САЩ на иранските ракетни атаки срещу американски бази в Ирак.

От своя страна иранският външен министър Джавад Зариф написа в Twitter, че „човешка грешка по време на кризата, провокирана от американския авантюризъм“, доведе до катастрофата. Той също изказа своите съболезнования и извинения на семействата на загиналите в самолетната катастрофа.

Припомняме, че на 8 януари, Boeing 737, на украинската международна авиокомпания  катастрофира няколко минути след излитането от летището в Техеран. Загинаха 176 души: граждани на Афганистан, Германия, Иран, Канада, Украйна, Великобритания и Швеция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *