Натовски генерал каза каква ще е ролята на България при пряк сблъсък с Русия

България отблизо

Страните от НАТО са подготвени за потенциален пряк сблъсък с Русия. Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за ArmyInform. Адмиралът отбеляза още, че от 2016 г. Алиансът е разширил присъствието си в Балтика, а с избухването на пълномащабна война – и в Словакия, Унгария, Румъния и България.

„Сега имаме осем такива бойни групи с размер на батальон, които при необходимост могат да бъдат обединени в бригада. Съответните държави непрекъснато работят по този механизъм. Ако са необходими повече, тогава ще го обмислим. Но засега това е достатъчно“, отбеляза адмиралът.

Това на практика означава, че ние сме на първа бойна линия и наш военен контингент може да бъде пратен всеки момент в района на бойните действия в Украйна. Понеже това, че Франция може да прати своя военна група е един вид предупреждение, да се готвим и ние. Както и другите Източноевропейски страни. А нашите управляващи от сглобката дори ще се натегнат да изпратят първи наши войници в украинската месомелачка.
Зад многото думи и обтекаеми приказки се крие зловеща подготовка да хвърлят нашите деца в пожара на войната.

Въпросът е дали ще им го разрешим?

По думите на този генерал, Алиансът е разбрал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г., след руската окупация на Крим. От 2019 г. страните от НАТО започнаха да се връщат към колективната сигурност: промениха отбранителната си стратегия, оперативното планиране и силите, необходими за изпълнение на всички тези задачи.

„Сега всички разбираме, че в контекста на връщането към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде да ви атакува и колко дълго ще продължи конфликтът.

Украйна, за съжаление, се убеди в това. Готови ли сме? Отговорът е Да! Това е основната ни задача – да бъдем подготвени. Ако това се случи днес, тогава трябва да се борите с това, което имате. Винаги е комбинация от това да сте подготвени за днес и в същото време да подобрявате възможностите за бъдещето“, заяви Бауер.

Нека припомним на западните генерали и политици, запалени по война с Русия, че великата славянска страна не е враг на България и никога не е била. Напротив. Врагове са ни тези, които искат да ни пратят да се бием за техните интереси. Но българите не са толкова прости, че да не разбират това. И едва ли ще тръгнат като организирана бойна група да се бият с нашата двойна освободителка Русия.

В същото време Бауер посочи, че съвременната война има и други измерения, като киберпространството или атаки в космоса, а Русия също има начини да упражнява влияние в Арктика, западната част на Атлантическия океан, Африка, Средиземно море, Черно море.

Според него е грешка да се насочва вниманието само към източния фланг, защото руснаците не са само там. НАТО непрекъснато следи техните действия и при необходимост реагира по съответния начин.

И пак напомняме, че ако има някой толкова запален да се бие с руската армия може да вземе пушката и да тръгва. Но българите няма да тръгнат срещу Русия, защото сме братя, свързани с кръвта на героите навеки.

Източник БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Натовски генерал каза каква ще е ролята на България при пряк сблъсък с Русия

  1. Магарев и цялата натоеврогейска пасмина да отиват да се бият. Нормален българин няма да отиде да воюва за чужди интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *