НАТО след разговор с Русия каза дали ще продължава да поддържа Украйна!

Свят

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов и председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер по време на неотдавнашни контакти са се споразумели страните да бъдат внимателни един към друг, „за да се избегнат инциденти“.

 

Това изявление направи в сряда Euractiv, позовавайки се на източник от Алианса.

Събеседникът на изданието отбелязва, че благодарение на водещата роля на Вашингтон, „умереният курс“ в момента, за щастие, е надделял в НАТО.

Посочва се, че Алиансът възнамерява да продължи да подкрепя Украйна дотолкова, доколкото това не представлява заплаха за националната сигурност на страните от блока.

Други членове на блока подчертаха, че поддържането на комуникационен канал с Русия е от изключителна важност и отговорност на шефовете на НАТО“, пише „Фокус“.

Euractiv отбелязва още, че няма единство сред членовете на НАТО и като цяло по отношение на настоящата ситуация. Група държави-членки на алианса от Източна Европа, Скандинавия, бивша Югославия, както и Обединеното кралство подкрепят подхода на „играта с нулева сума“, тоест тогава, когато НАТО печели, без да губи. Което на практика означава, че никой не вижда полза от войната в Украйна, защото тя генерира само загуби без никакви ползи за страните-членки на Алианса.

В същото време „традиционните“ членове на алианса – САЩ, Турция, Франция, Италия и Гърция „са още по-сдържани в това отношение. Те искат войната в Украйна да се прекрати.“. Що се отнася до Германия, според източника тя не е била активна в НАТО през последните две години, изпълнявайки всички финансови задължения, но без да изразява мнението си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *