Наш професор, съветник на Кирил Петков, обяви: Идва краят на пандемията! Много скоро!

България отблизо

Омикрон е краят на пандемията, която ще отшуми през пролетта на 2022. Тази оптимистична прогноза направи проф. Радка Аргирова в предаването ”Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ+.

Относно отшумяването на пандемията, тя добави: „За това спомага натискът, на който е подложен вируса – от масовата имунизация и от огромния брой на населението в света, което влязло в контакт с него. Ще бъде разработена и нов тип ваксина за общо въздействие върху него“.

Според проф. Аргирова това е един от възможните сценарии за съдбата на пандемията.

„Това е един от сценариите, който е възможен. Така завърши епидемията през 2003 година. TORs и MERs също бяха коронавируси. Като се замислим, в началото на пандемията SARS е поставен в интересна ситуация – той свободно се разхождаше по света и не бе възпрепятстван от нищо. В момента вирусът е под преса. В цял свят се използват първите специфични антивирусни лекарства и има огромна преса от ваксини. Тази преса кара вируса да мутира така че да може да оживее и тези мутации, които се появяват в шипчестия протеин, са да се трансферира по-лесно. Това е неговата генетична адаптация“, каза тя.

„Този вирус премина през милиарди хора и в този поход силно се намали неговата вирулентност. Вирулентност е възможността да предизвиква инфекциозно заболяване. При това положение виждаме и четем всеки ден нови и нови доклади, например, че все още никой не е починал от „Омикрон“.

Знаем за много хора, които са индицирани при проверки с този нов вариант, но са здрави и нямат никакви клинични проявления. Знаем и за заразени ваксинирани, които се разболяват съвсем леко. Сега той се старае да се адаптира, за да може да оживее. Това най-вероятно ще остане вариантът, който ще остане за постоянно и срещу него ще има постоянна ваксина. Работи се по този въпрос“, обясни още проф. Аргирова.

Тя заяви, че до 5 месеца трябва да бъде готова новата ваксина, която да защитава от последния вариант на коронавируса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *