Неочакван обрат: Борисов КОЗИРУВА на Владимир Путин за ЕНЕРГЕТИКАТА!

Свят

Руският президент Владимир Путин е обсъдил днес в телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов въпроси на сътрудничеството в областта на енергетиката.

Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Обсъдени бяха редица актуални въпроси на двустранното сътрудничество, включително в областта на енергетиката“, се казва в изявлението, публикувано след разговора.

Информация за срещата разпространиха и от пресцентъра на МС.

Премиерът Борисов и президентът Путин подчертаха, че в последните години партньорството между България и Русия се активизира. Те изразиха желание за по-нататъшно задълбочаване на доброто сътрудничество в редица сфери.

В края на миналата седмица външният министър Екатерина Захариева потвърди, че към руския държавен глава продължава да бъде отправена актуална покана за визита в България. Тя е от страна и на премиера Бойко Борисов, и на президента Румен Радев. „Все още няма насрочена дата“, уточни Захариева, като подчерта, че „България прави всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да минава през наша територия.“

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че е обявен е втори опит за запазване на мощности за пренос на природен газ от „Турски поток-2“ през България до Сърбия, съобщи eadaily.com. Според информацията, „Булгартрансгаз“ е увеличил срока на договорите, които ще бъдат подписани с компаниите, и е намалил исканите такси за пренос.

Значи все пак се наложи Борисов да козирува на Владимир Путин, понеже първият опит да бъдат продадени обемите природен газ, който трябва България да транзитира по трасето на тогавашния Южен, а сега Български поток, се провали тотално.

Провали се не за друго, а заради прекомерната алчност на Борисовото правителство, което бе определило космически такси за преноса на газ.

Е, след като никой не поиска да купи обемите природен газ, които ще се транзитират по Южен/Български поток, се наложи в движение да се променя офертата, която България представи на руската компания Газпром. И за да не се провали пак търга, както преди два дни, Борисов се обажда в Кремъл, за да моли Владимир Путин да бъде снизходителен и да позволи на газопровода да мине през България.

Защото Борисов усеща, че още някой голям провал като този с Южен поток, може да му струва премиерското кресло. Така че, да целува ръка, докато е време. За да не се случва всичко след това по трудния начин за Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *