Нинова отсече: Румен Радев е нашият кандидат, всички партийни структури го подкрепят!

България отблизо

Корнелия Нинова заяви , че допитването до партийните структури е показало огромната подкрепа на членовете и симпатизантите на БСП за втори мандат на президента Радев. Тя напомни, че първия път той е избран именно с подкрепата на социалистите, и знае, че и сега са „свързани“.

По думите и, сега битката за президентския пост ще е по-трудна от предния път. Но и БСП, и обществото имат позитивна оценка за първия мандат на президента Радев. „Той това, което заяви в началото на мандата си, се придържа към него. Румен Радев в кандидатът, който БСП категорично подкрепя. Ние не го издигнахме, но само защото той е издигнат от Инициативен комитет“, посочи тя.

Ако парламентът се формира в средата на ноември или края на ноември, ние ще имаме много малко време, за да формираме бюджета. Никой от политиците, освен БСП, не говори за това. Ние не бива да продължаваме да губим време за изслушване на министри. Това заяви лидерът на БСП в ефира на БНТ.

„Ние от известно време работим по план за първите 100 дни на новото правителство и актуализация на бюджета. За да не изпаднем в ситуацията от 46-тия парламент. Не дай Боже да не приемем бюджета за 2022 г. За нас най-важният проблем са цените – на ел. ток, стоки и услуги“, посочи Нинова и допълни от сега са готови да седнат на разговор за намаляване на ДДС за енергоносителите.

„Правят го в цял свят. Чувам двамата бивши служебни министри казват ние няма да пипаме данъците, ние пък смятаме, че трябва да се намалят.“, посочи Нинова.

„Даже главен прокурор назначават новите колеги. Това не е полезно, сигурно е атрактивно. Ние не искаме да сме атрактивни, искаме да сме полезни, затова излизаме с предложение за първите 100 дни, стъпка по стъпка. Ние не желаем коалиция от сега. Ние се явяваме на избори, а след като излязат резултатите ще седнем на разговори“, заяви тя.

„Странно е, че те сключват предизборно споразумение без да сме видели програмата. Те раздадоха министерствата. Но не отговориха на важни въпроси – какво ще правим с Мариците например.

По думите на Нинова има общо между разговорите в предишния парламент за съставяне на правителство и сега.

„Ние и ИТН, ние и ДБ, Ние и Изправи се, разбрахме се по важните въпроси, но партиите на протеста не се разбраха помежду си. Започнаха да се карат за постове и не се разбраха. Сега се подписват споразумения, но те пак са за раздаване на постове“, поясни Нинова.

Формацията на Китил Петков и Асен Василев казват ще разговаряме с ИТН, Асен Василев пък казва: „Не, аз ще съдя Тошко Йорданов“.

Това с почтеността, пък, е още по-лошо. Кой е този, дето ще казва кой е почтен, и по какви качества ще казва този е почтен, този не е. Още по-малко да се казва „Седях си на трибуната и видях във всяка група 2-3 почтени“. Това не само е обидно, но е опит да се всее разделение.

Ако КС потвърди, че Петков при встъпването си в длъжност е бил канадски гражданин, това е нарушение. Очаквам поне да каже излъгах като подписвах декларацията. Трябва да се носи отговорност.

Нинова коментира и проблемът със сградата на „Позитано“ 20. Както БЛИЦ писа областният управител на София, назначен от служебния кабинет, поиска наем за имота.

„Въпросът със сградата ще решим по съдебен ред. Начислен ни е наем със задна дата, което е незаконосъобразно. Ще обжалваме по законов ред ще решим този казус. Едва ли президентът знае какво прави всеки областен управител в страната“, посочи Нинова и уточни, че не търси отговорност от президента за казуса.

„Вчера нашата позиция на Изпълнителното бюро беше към премиера Янев. Като се назначават областни управители трябва да се носи отговорност. Като газиш закона трябва да си носиш отговорността, политическата е оставка“, заяви тя.

„Ние като партия на 130 г представляваме хора. Ако не може да се справиш с кораба и застрашаваш поминъка на хората, не може да си мълчим. Когато служебният кабинет не си върши работата, ние ще критикуваме.

Ние не нападаме президента през служебното правителство. Независимо кой е премиер, дали е Бойко Борисов или Стефан Янев. Не може ние 5 години да сме опозиция на Борисов, а сега като е служебен кабинет да си мълчим, откъде на къде. Нашата грижа е за хората и когато те страдат, ние не може да си мълчи“, поясни Нинова.

Нинова съобщи още, че коалицията на БСП ще се разшири с още 3 партии.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *