Нинова разкри печелившата формула за кабинет и каза какво ще се случи с ДБ и ПП след скандала с NEXO

България отблизо

Винаги сме казвали, че президентът сам трябва да прецени на кого да даде мандатът. Готвехме се все пак. Спазвахме си правилата.

 

Това заяви в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Оставям на анализаторите дали даването на този мандат на нас е удар или шанс. Ние ще дадем всичко от себе си. Ще опитаме да говорим с партиите по важните теми“, каза Нинова.

Тя коментира думите на Илияна Йотова, че Радев е щял да даде мандата на партия, която ще продължи политиката на служебния кабинет:

„Явно думите й са по повод на тезата, че ДБ може да получи мандата“, каза тя и добави:

Скандалът Nexo повлия. Не би трябвало, което и да е редовно правителство да получава политиката на служебното. Това е принципен въпрос. Редовното правителство само си определя политиката, не може да се поставят условия“, каза Нинова.

Ще се въздържа да коментирам какво представлява Nexo. От политическа гледна точка обаче това разклаща ДБ и ПП. Няма как да не понесат щети от този скандал. Мисля, че те ще претърпят вреда“, каза Нинова.

Социалистката обеща да говори с лидерите на всички партии в търсене на подкрепа за третия мандат.

„В сряда ще свикаме Национален съвет. Имаме план в 4-5 стъпки. Искаме да говорим с всички партии, но на Националния съвет ще се разбере дали всички са съгласни с това“, каза тя.

„Чух че възраждане искат двустранна среща. Други колеги пък искат да сме всички. Аз ще кажа личното си мнение – с двустранни срещи подходиха ПП преди. Тогава се подписаха отделни споразумения с всяка партия. Именно заради това възникнаха обвинения после кой носи отговорност. Според мен трябва да се съберем всички“, каза тя.

Нинова каза, че ще звънне лично на лидерите на партиите – Борисов, Иванов, Петков. „Ако един от лидерите не дойде, това ще е ясен знак, че не желае разговори“, каза лидерът на БСП.

На въпрос как вижда формулата за кабинет:

„Не искаме да предпоставяме нищо. Това не работи. Трябва да се съберем лидерите и да поставим 5 въпроса. Първият е наистина ли искаме правителство, не да хвърляме горещия картоф, за да не понесе някой вината за избори. После какво искаме да направим. Трето дали ще управлява това правителство за определено време. Четвърто – кой ще участва в него и пето – как точно ще се взимат решенията в такъв кабинет“, каза тя.

Нинова призна, че предпочита политическо правителство, но ще се съгласи с желанието на другите:

„Трябва ни ясен разговор, отговорен. Не бива да губим повече време. Загубихме достатъчно в интриги и инсинуации. Ситуацията е такава, че вече трябва да сложим край на това“, категорична бе Нинова.

Според нея трябва да се говори на темите, които могат да обединят партиите: 

„Например нов бюджет за 2023 година. Всяка партия ще си даде това, което й е важно“, каза тя.

По думите й през бюджета може да се каже кой какво иска да се случи в държавата.

„На второ място е Шенген. На трето законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това са неща, около които можем да се обединим, да дадем разумен срок на това правителство, да решим кои хора ще участват в него – дали политици или експерти и да действаме“, каза тя.

Според Нинова е невъзможно на 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *