Нова управленска мъдрост: Личните лекари ще преглеждат…

България отблизо

Няма да има лимити за профилактични прегледи при личния лекар. Направленията на джипитата често не достигат, но лекари и Здравната каса се договориха да разделят пациентите, които идват само за профилактика, от тези, с конкретно оплакване, на които трябва им се назначават допълнителни изследвания.

Всеки здравноосигурен, веднъж в годината има право на профилактичен преглед при личния лекар. Прегледът включва различни неща в зависимост от възрастта и здравето ни, но най-общо: анамнеза – или разказ на пациента за здравето му, кардиограма и изследване на урина, а веднъж на пет години и пълна кръвна картина.

От следващата година организацията на медиците и Здравната каса обещават да няма ситуация, в която да поискаме профилактичния си преглед, а личният лекар да ни отговори, че няма направления. „Колкото от българските граждани решат да изпълнят своето задължение да направят годишен профилактичен преглед и посетят личния си лекар, той ще бъде направен”, коментира председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Остават обаче ограниченията в броя на направленията, ако отидем при личния си лекар с проблем и той трябва да ни насочи към специалист. На езика на администрацията това се нарича „регулативен стандарт“. „Когато ние имаме регулативен стандарт на тримесечие, трябва да се включим в него, и обикновено, заради острите заболявания не остават средства за профилактичните изследвания”, коментира джипито Николай Колев, цитиран от frognews.bg.

Значи какво се получава? Сега управляващите ще разтворят кесията, за да осигурят прегледи на здравите, профилактично. А за болните пак няма да има направления. Всички знаем, че профилактиката е важна. Но не по-малко, а бихме казали много повече, е важно да има направления за изследвания на болните хора. По простата причина, че те се нуждаят от лекарска помощ сега и веднага. Ако не им осигурим тази лекарска помощ, болният при всички случаи ще пострада. А може и да си отиде в един по-добър свят.

На практика се получава парадокс. Държавата на ГЕРБ отказва лечение на болните и ги принуждава да плащат хиляди и десетки хиляди левове за лечението си. Ако ги имат, разбира се. Който ги няма, си отива.

Защо обаче се прави това? Ами много просто. Понеже болният ще даде и последните си спестявания, за да се лекува. Фактически държавата не само отказва лечение на болните, но и се превръща в изнудвач. Затова хората са гневни.

Но още по-голям гняв предизвиква лицемерието на управляващите. Те хем отказват лечение на болните, хем се опитват да се представят на много загрижени за здравето на хората. И заемат позата на благодетели. Ето, виждате ли, ние се грижим за вас. Ще ви осигурим профилактични прегледи.

А истината е простичка. Правителството трябва да осигури пари и за профилактичните прегледи, и за изследвания и лечение на болните. Ако не може да го направи, да не бие тъпана, че е много загрижено за хората, а да си взема шапката и да си ходи. Всички вкупом.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *