Парадокс: Шефът на Здравната каса не иска безплатно здравеопазване! Ето какво му се приискало!

България отблизо

По принцип, шефът на Здравната каса трябва да бъде първия човек, който да иска повече напълно безплатни клинични пътеки, понеже най-добре знае какъв е здравния хал на хората в България.

Но…в нашата страна не е така. Въпреки, че знае как гражданите отръскват от съдраните си джобове още 4 милиарда лева и ги дават по болниците, с надеждата те или техните близки да се спасят от поредната болест, шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев заяви в ефира на btv, че приказките за безплатно здравеопазване са популизъм и политическо изхвърляне.

„Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно – тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно“, заяви Дечев, цитиран от news.bg.

Той добави, че за пръв път, по инициатива на НЗОК, в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно щяло бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива.

Е, питаме ние, какво от това, че щяло да бъде записано какво се покрива и какво – не?! Това ще намали ли огромните разходи, които правим за лекарства и за здраве?! Това са просто чиновнически бълнувания. Много седесари навремето каканижеха, че нямало безплатен обяд, но самите те си уредиха не само безплатен обяд, но и закуска, и вечеря. И то за цял живот. На гърба на онези, които убеждаваха, че нямало нищо безплатно. По същия начин и д-р Дечев мрънка сега, че не можело здравеопазването да бъде безплатно. А как можеше да е безплатно по времето на социалистическа България?!

Ами можеше да е безплатно, защото тогава имахме икономика. И то мощна икономика, която хранеше почти без пари, 9 милиона души. Да не говорим за напълно безплатните здравеопазване, образование, армия, вътрешен ред и сигурност и т.н. Но тогава управляващите не се разкарваха с джиповете из страната и чужбина и не говореха глупости. А си вършеха работата, за която хората са ги избрали. Осигуряваха достоен живот на милионите хора в страната. Разбира се, и по онова време имаше пропуски и грешки. Но в най-главното, стратегическото направление – хората да живеят спокойно и щастливо – пропуски нямаше. А сега точно по това най-главно направление, по което трябва денонощно да работят политиците, сме на дъното.

Така че нека да не ни пробутват нито Дечев, нито Борисов, нито някакви други пудели, старите седесарски мантри, че нямало нищо безплатно. Има. Но само за тях. Докато навремето безплатното беше и за целия народ. Затова републиката ни се наричаше „народна“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *