Новият шеф на парламента отсече: Народното събрание не е място за скандали, а за сериозна дейност!

България отблизо

Най-напред искам да благодаря на всичките народни представители, които ми оказаха чест и отговорността да съм председател на 47-то НС. Заедно с всички колеги ще работим в 47-то народно събрание, да се води една разумна конструктивна дискусия. По същество, без процедурни хватки, без да превръщаме НС в място за скандали, защото то е място за сериозна дейност. 

Това заяви новият председател на НС Никола Минчев, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Минчев отрече, да работи в адвокатска кантора и да има сключени договори по линията ДКК и ББР. 

„Влизам с уважение към институцията. Знам, че това е огромна отговорност. Ще положа необходимите усилия да отговаря на изискванията на тази институция. Ще разчитам на заместник председателите, екипът е доста сериозен“, отговори Минчев на въпрос, свързан с дейността му като шеф на НС.

Той добави, че би се съветвал с Ива Митева, която ще е негов заместник.

Минчев също отрече да е договорен ротационен принцип на председателите на НС.

Той отбеляза, че по нищо не се отличава от своите колеги, реагирайки на въпрос, че „председателят на НС е пръв сред равни“.

„Аз съм избран за ръководителя. Не се чувствам с нещо по-голям от тях. Най-важното е, че сме равни, всеки от  нас има еднакви права и задължения и своите компетентности“, каза още той.

„Ръководил съм екип от хора, до колкото ми се е налагало в адвокатската ми практика. До момента не съм ръководил от 240 души, но всеки път си има първи път“, добави Минчев.

Минчев коментира и дали ще има промени в работата на парламента.

„Това изисква работа по правилника, тепърва ще сформираме групата. Не мога да кажа нещо конкретно към момента. Тепърва ми предстои да се запозная с всичките функции, свързани с председателството, има и доста административни такива. Това ще ми отнеме максимално кратко време“, каза Минчев.

Той обеща, че ще овладява острия тон в залата чрез правилника за работа на НС.

„Всичко трябва да е в рамките на правилата, да не се отклоняваме от темата, да няма нападки. Когато има нарушения на тези разписани правила, това трябва да се санкционира“, каза той.

Работим по правилника, ще бъдем готови за следващата седмица, добави Минчев.

На въпрос, кога му е предложен поста на шеф на НС, Минчев каза: „Не мога да си спомня кога точно ми предложиха поста. Разговорът беше с Кирил Петков“.

„Тепърва ще трябва да свикна със статут, че ще ходя с охрана, надявам се, че няма да повлияе на личния ми живот. Ще направа всичко възможно да не повлияе и да остана човека , който съм“, каза още Минчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *