Ново двадесет: Хора на Слави, „ДБ“ и „ИМВ“ договарят кабинет с дама начело?!

България отблизо

На тайна среща утре представители на трите формации – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, ще обсъждат дали партията на Слави Трифонов да реализира проучвателния втори мандат. На сбирката предстои да се дискутират всички плюсове и минуси на едно бъдещо правителство на малцинството, пише „Труд“.

Според източници идеята е за правителство с кратък хоризонт, приоритет на което ще е промяна на Изборния кодекс. Правната комисия обсъди днес внесените шест проекта.

Все още оптимизмът на част от депутатите, че нови правила могат да се приемат в рамките на две седмици, не се е изпарил. От ГЕРБ обаче са категорични, че започне ли ремонт на Изборния кодекс, той никога не приключва в съкратени срокове.

 

Това е причината да се мисли за съставяне на краткосрочно правителство. От “Има такъв народ” обаче имали притеснения, че може да останат като заложници, ако не им бъде гласувана оставката.

Гаранции е трудно да получат. Тройката партии, които вече многократно обявяват, че са готови да управляват заедно – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, имат общо 92-ма депутати.

Те декларираха, че не желаят подкрепа нито от БСП, нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Има процедурни хватки, с които правителство на малцинството може да бъде гласувано в пленарна зала без подкрепа, защото се иска обикновено мнозинство. Въпросът е какво се случва с подобно правителство след това, коментираха юристи.

Една от най-известните бизнесдами в България и дългогодишен шеф в ”Хюлет-Пакард” Саша Безуханова е най-вероятният кандидат за премиер на “Има такъв народ”.

“От вас научвам. Не зная как да квалифицирам това – като слух, като провокация… Бих ви посъветвала да не участвате в интрига. Никой не е разговарял с мен и това не е нещо, върху което ще разсъждавам. Не знам откъде имате тази информация. Би ми било любопитно да науча”, бе коментарът на Саша Безуханова пред „Труд“.

От партията на Слави Трифонов и днес предпочетоха да избягват въпроса за съставяне на правителство с техния мандат.

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов заяви следното: “Дали ние ще направим кабинет или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ.

След това процедурата ще дойде при нас. След това ще видите какво ще направим ние. И ако случайно се стигне до трети мандат, т. е. то ще се стигне, и… ако се стигне и ние станем, те…

Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата (ГЕРБ – бел. авт.) може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот.

Tagged

1 thought on “Ново двадесет: Хора на Слави, „ДБ“ и „ИМВ“ договарят кабинет с дама начело?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *