Путин зачеркна военните мераци на Запада: Отговорът на Русия ще бъде бърз, суров и унищожителен!

Свят

Смисълът и съдържанието на политиката на Русия на международната арена е да осигури мира и безопасността за благополучието на нашите граждани и стабилното развитие на страната.

 

Това заяви в обръщението си към Федералното събрание на РФ президентът Владимир Путин.

Речта му продължи 78 минути и основно беше насочена към вътрешните проблеми на страната и борбата с пандемията. Държавният глава обаче не подмина и предизвикателствата пред Русия във външната политика и отбраната.

В ясно послание към Запада Путин отбеляза, че развитието на въоръжените сили на РФ върви непрекъснато и армията постоянно обновява своите бойни възможности.

„Първият полк, напълно комплектован с тежки междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ ще застъпи на бойно дежурство по план – до края на 2022 г.“, отбеляза президентът.

Бойният потенциал на Русия се усилва с други въоръжения, посочи Путин.

„Увеличава се количеството на ударните авиационни комплекси, въоръжени със свръхзвукови ракети „Кинжал“, на корабите, снабдени с крилати ракети „Калибър“. На бойно дежурство скоро ще застъпят свръхзвуковите ракети „Циркон“. Стриктно по план върви и работата по другите най-съвременни бойни комплекси“, отбеляза президентът.

Делът на съвременното въоръжение и техника в ядрената триада (стратегическа авиация, междуконтинентални балистични ракети и атомни подводни ракетоносци) ще достигне 88% още тази година, обяви още Владимир Путин.

 

Бойно дежурство вече носят най-новите ракетни свръхзвукови междуконтинантални ракетни комплекси „Авангард“, както и лазерните бойни комплекси „Пересвет“, изтъкна още президентът.

Русия естествено има своите интереси и ще ги отстоява в рамките на международното право, както го правят и останалите държави. А ако някой отказва да приеме този очевиден факт и не иска диалог, избира егоистичния и високомерен тон, Русия винаги ще намери начин да отстои своята позиция, категоричен бе руският лидер.

Като негативен пример той изтъкна практиката на политически мотивираните и незаконни икономически санкции и грубите опити за налагане на волята на някои държави над други.

„Подобна практика се изражда в нещо много по-опасно – имам предвид станалите неотдавна известни факти за опита за държавен преврат в Беларус и убийството на президента на тази страна. При това колективният Запад не осъди и се прави, че не вижда тези възмутителни действия. Все едно такова нещо не се е случвало“, отбеляза Путин.

„Може да имате каквото си искате отношение към президента на Украйна Янукович или на Венецуела Мадуро, или пък по повод политиката на президента на Беларус Лукашенко. Но практиката на организиране на държавни преврати, планирането на политически убийства, в това число на висши длъжностни лица – това преминава всякакви граници“, категоричен бе Путин.

 

Той изтъкна и разкритията за подготвяната блокада на Минск, като се изключи белоруската столица от държавната и енергийната инфраструктура. Според него това означава, че е била планирана масирана кибератака.

„Ясно е, че съвсем не случайно западните колеги упорито отказват на многобройните руски предложения за установяване на международен диалог в областта на информационната и кибер сигурността. Много пъти сме го предлагали. Всички бягат даже от обсъждането на въпроса“, подчерта Путин.

„А какво щеше да стане, ако се бе стигнало до опит за преврат в Беларус? Колко хора щяха да пострадат? За това никой не мисли. Както не помисли и когато се осъществи превратът в Украйна“, заяви президентът.

Путин изтъкна още факта, че враждебните акции срещу Русия не спират.

„Някои държави възприеха лошия навик по всеки повод, а често и без повод, да обвиняват Русия. В това отношение ние се държим във висша степен сдържано. Често въобще не отговаряме не само на враждебните акции, но и на откровените грубости. Ние искаме да имаме добри отношения с всички участници в международното общество. Ние не искаме да изгаряме мостове. Но ако някой приема нашите добри намерения като безразличие или слабост и сам поиска да изгаря тези мостове, той трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде асиметричен, бърз и суров. Организаторите на всякакви провокации, застрашаващи нашата сигурност, ще съжалят за направеното“, предупреди президентът.

„Ние имаме търпението, отговорността, професионализма и увереността в своята правота при вземането на решения. Надявам се, че никому няма да хрумне да преминава червената линия по отношение на Русия. А къде точно минава тя, ние определяме сами във всеки конкретен случай“, категоричен бе Путин.

„Русия винаги е открита за широко международно сътрудничество. Ние последователно се застъпваме за запазване и укрепване на ролята на ООН в световните дела, стремим се да оказваме съдействие в урегулирането на регионалните конфликти и вече много сме направили за стабилизирането на Сирия, за установяването на политическия диалог в Либия. Русия, както знаете, изигра главна роля в прекратяването на въоръжения конфликт в Нагорни Карабах“, изтъкна още руският лидер.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *