Нов страшен удар срещу наемниците, унищожени са ракетите „Скалп“ и „Сторм Шадоу“

Свят

Край Клещееевка работят тежки огнехвъргачни системи „Солнцепек“. Украинските въоръжени сили отново нанасят удари по Севастопол. Киев няма план Б. Руснаците унищожиха склад с ракети и бомбардировачи на летището, пишат западни медии.

Удар срещу наемниците

В нощта срещу събота, 23 септември, в Украйна беше неспокойно. Войските нанесоха комбинирани удари с безпилотни летателни апарати камикадзе „Герани“ и крилати ракети.

В Полтавска област и Запорожие са атакувани ремонтни бази и складове за оръжие. Сериозно повреден е газопровод в Днепропетровск.

Според украинския телеграм канал „Легитимен“, крилати ракети „Оникс“ са били изстреляни по района на Одеса. Този тип боеприпаси е практически неуязвим за вражеските системи за противовъздушна отбрана:

„Те удрят санаториуми, заети от военните“. Те също така удрят брегови батареи, летища и хангари.“

„Легитимен“ обръща внимание на факта, че „Ониксите“ се използват за бързо идентифицирани цели, които трябва да бъдат ударени възможно най-бързо. За всички останали случаи има „Мушкато“.

Тежки боеве край Новопрокоповка

Петък, 22 септември, в посока Запорожие бе белязан от тежки боеве близо до село Новопрокоповка. Тук украинските въоръжени сили се опитаха да пробият нашата отбранителна линия. Противникът се опита да пробие на следващата сутрин в северната част на селото. Украинските военни успяха да се закрепят. Но…

„Нашите щурмови групи, подкрепени от артилерийски огън, ги изгониха оттам. Част от скрилите се в Новопрокоповка украинци са унищожени. Към момента ситуацията е напълно овладяна“, съобщава телеграм каналът „Архангел Спецназ“.

По време на сблъсъците руснаците успяха да унищожат две американски бойни машини на пехотата „Брадли“.

Затишие пред буря?

На кръстовището на Запорожка област и ДНР украинските въоръжени сили продължават да укрепват отбраната си след значителни загуби. Тук противникът практически не преминава в настъпление.

Войниците от батальон „Восток“ нарекоха снощи изумителна – пълната тишина на фронта. Това е рядко явление през последните месеци:

В друг момент можеше да се каже, че това е затишие пред буря, но сега няма такова усещане – врагът наистина претърпя значителни загуби и най-важното – не разбира каква тактика може да му донесе резултати.

Преди няколко дни украинските военни атакуваха активно позициите ни с артилерия и след като ги „хвърлиха на вятъра“, преминаха в настъпление.

Това доведе до факта, че самите украински бойци не успяха да се закрепят на позициите, от които руснаците се бяха изтеглили. И сега отново ги контролираме.

„Тук има много за размисъл. Ще успее ли врагът да натрупа сили, за да опита отново военния си късмет? Голям въпрос“, обобщават бойците от Восток.

Украинските въоръжени сили „превзеха“ Севастопол

В събота сутринта, 23 септември, Киев отново се опита да удари Севастопол. Нашите системи за ПВО работеха. Губернаторът на града Михаил Развожаев отбеляза, че отломки от ракети са паднали на кея в района на Сухарная Балка.

Авторът на телеграм канала „Бележки на ветерана“ пише:

„За пореден път в историята, многострадалният руски Крим е изправен пред обсада.“

След неуспешно контранастъпление украинската армия обяви, че напълно е „превзела“ Крим. Киев премина към любимата и доказана тактика на терор чрез артилерийски обстрел, която бе използвана в продължение на девет години в Донбас. Те няма да ни донесат значителни загуби, но Зеленски трябва да „зарадва“ електората с нещо.

Военният кореспондент Александър Коц на свой ред отбелязва, че украинските военни сега сериозно страдат в Клещеевка, която според врага украинските въоръжени сили са окупирали миналата седмица.

От селото практически не е останало нищо, а нашата артилерия и безпилотни самолети не дават почивка на врага и го държат в постоянно напрежение. Покрайнините на селото са зад гърба ни.

Отговорът на атаката срещу Крим

През нощта на 23 септември летището в Кременчуг беше атакувано от голям брой руски крилати ракети. Нямаше сигнали за въздушно нападение.

Украинската общественост предполага, че това е „отмъщение“ за Крим и изстреляно с „невидимите“ крилати ракети Х-50:

„Руснаците унищожиха ценен товар: ракети SCALP и Storm Shadow, които бяха доставени в авиобазата. Взривени са и няколко бомбардировача Су-24М.“

На летището има огромен брой пожарникари и линейки. Те пишат, че има големи загуби сред пилотите и обслужващия персонал, има и убити офицери от НАТО, включително от Полша, които са пристигнали да координират изстрелванията на ракети.

Поддържането на Токмак сега е основната задача

За украинската армия минималното изискване за „успешно“ контранастъпление е превземането на Токмак в района на Запорожие.

Това заяви командирът на оперативно-стратегическата група на въоръжените сили на Украйна „Таврия“ Александър Търнавски:

„Метеорологичните условия могат да създадат сериозни проблеми за по-нататъшното настъпление на украинските войски. По-специално могат да възникнат трудности с военното оборудване.“

Вярно е, че подобни рискове могат да се считат за малко вероятни, тъй като врагът настъпва главно без оборудване. Както казват нашите бойци, през последните седмици украинските въоръжени сили активно напредват „на крака“.

Противникът прехвърля стратегически резерви в Ореховското направление край село Работино в Запорожка област. Тук украинската армия трупа сили.

Те ще се опитат да се вклинят в първата линия на нашата отбрана и да пробият към Токмак. Те просто не са успели да направят това повече от 3,5 месеца.

„ЦариграД“ вече обърна внимание на факта, че Токмак ще се превърне в ценна утешителна награда. Видим град на картата и възможността да се снима по сухопътния път до Крим биха задоволили отчасти както украинските граждани, така и западните куратори.

Няма резервен план

Украинските власти не са обсъждали никакви планове за извънредни ситуации в случай на намаляване на помощта от САЩ. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексей Данилов, отговаряйки на въпрос на американската телевизионна компания PBS какво ще направи Киев в този случай:

„Нямаме желание да участваме в абстрактни дискусии.“

Секретарят на СНБО на свой ред изрази загриженост, че Западът не е постигнал консенсус за бъдещето на Украйна. Съюзниците вече говорят само за помощ, а за победа изобщо не се говори.

Украинските политици и военни могат да контролират хода на военните действия или просто по някакъв начин да им влияят само условно.

Боеспособността на въоръжените сили на Украйна отдавна зависи само от обема на доставките на западно оръжие и от качеството на разузнаването и контрола на блока НАТО.

Военният експерт и анализатор Сергей Простаков в разговор с кореспондента на Цариград отбеляза, че украинската армия изпълнява само стратегическите планове на Съединените щати и техните съюзници в съответствие с техните възможности:

„Следователно е наистина трудно да обсъждате нещо, върху което нямате влияние. Данилов дори признава това“.

„И украинските власти могат само да се надяват, че САЩ няма да започнат да ги сменят като ръкавици в търсене на по-полезни, които са готови на още по-големи жертви сред украинските граждани в името на целите на Вашингтон.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *