Окончателно! Лаура Кьовеши става главен прокурор. Ще видим ли поне един български политик в затвора? Отговорът само ТУК!

България отблизо

Преговарящите в Eвропейския парламент и Европейския съвет се договориха за назначаването на Лаура Кьовеши, предпочитаният от евродепутатите избор за първи ръководител на новата прокуратура на ЕС, предаде Нова тв.

Преговорите между Европейския парламент и Съвета за новия главен прокурор на Европа, който да ръководи Европейската прокуратура (EPPO), продължават от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепи Кьовеши по време на преговорите, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

След споразумението с преговарящите на Съвета във вторник вечерта, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви: „Г-жа Кьовеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък“.

„Много сме доволни, че г-жа Лаура Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост “, добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Споразумението за назначаването на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор сега трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Европейския съвет.

Европейската прокуратура трябва да започне работа догодина. Тя ще бъде базирана в Люксембург, а мандатът на Кьовеши ще бъде 7 години.

Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с евросредства, корупция, данъчни измами, а в бъдеще и заплахи от тероризъм. До сега 22 държави, сред които и България, участват в нея.

Редовите българи възлагат прекалено много надежди на новия европейски прокурор.

Те смятат, че с магическа пръчка ще бъдат разнищени всички далавери с европари и виновниците ще бъдат тутакси вкарани в затвора.

Скептици обаче твърдят, че нищо няма да се промени, защото в много от финансовите престъпления са участвали високопоставени личности в ЕС и ще рухне авторитетът на целия съюз.

Кой знае защо най-големи скептици са румънците.

Кьовеши става европейски прокурор, но това значи ли, че кражбите в България ще спрат?

Съмняваме се.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *