Окончателно: По предложение на ДБ съветниците гласуваха да се демонтира Паметника на съветската армия

България отблизо
На фона на жива верига пред Паметника на Съветската армия и протести пред Столичната община, съветниците в СОС приеха окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Това се случи, след като комисии в СОС приеха предложението на “Демократична България”, а по-късно мнозинството потвърди намеренията монументът да бъде преместен.

С 41 гласа „за“, 13 „против“ и 1 „въздържал се“ предложението беше прието. В подкрепа гласуваха ГЕРБ, “Демократична България”, патриотите и независимите общински съветници. Гласуването се случи на фона на протести пред МОЧА и Столичната община, като недоволните дори хвърлиха яйца по фасадата на СО.

 

Сега предстои общинските съветници да възложат на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител паметникът да бъде преместен. Процесът може да се забави, ако областният управител върне решението на СОС. Той обаче няма право на вето.

 

Предложението за преместване на паметника е на „Демократична България“ и е още от 2020 година. Темата за преместването на паметника влезе отново в дневния ред на обществото след протестната акция на 61-годишния Светлозар Раянов, счупил плочата на МОЧА. Отново се появиха призиви за преместването на монумента, а от ГЕРБ изненадващо заявиха, че ще подкрепят предложенията на съветниците на “Демократична България” в Столичната община, въпреки че техен кмет управлява София от 2009 г.

 

Докато паметникът бъде преместен в района на Княжеската градина ще бъде поставена табела, която да указва, че монументът символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

loading...

Tagged

1 thought on “Окончателно: По предложение на ДБ съветниците гласуваха да се демонтира Паметника на съветската армия

  1. От 1000 дадени, 1 предложение на дб се приема – такава е тяханата ефективност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *