От последните минути: Разкриха каква е играта на Борисов и какво ни чака

България отблизо
Отношенията между партньорите в управлението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП–ДБ) и ГЕРБ–СДС навлязоха в най-острата си фаза. Това се случи девет месеца след избора на съвместното им правителство, когато, според предварителната договорка, трябваше да се направи т. нар. ротация на премиера и председателя на парламента. Това каза Иван Бакалов в разговор с Генка Шикерова в Студио България на „Свободна Европа“.

Във вторник номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът издаде указ, с който предлага на Народното събрание да я избере за премиер, а от коалицията ПП–ДБ казаха, че ГЕРБ не е съгласувала с нея нито състава на кабинета, нито споразумението за съвместно управление. Последва и отговор от Бойко Борисов, който поиска извинение, за да продължат преговорите.

По време на преговорите управляващите не говореха пред медиите. Мълчанието беше нарушено в неделя вечерта. Тогава Мария Габриел постави ултиматум за незабавно съгласие с ГЕРБ, а от ПП–ДБ казаха, че отказват да приемат предложенията за министри.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с журналиста Иван Бакалов за това каква е стратегията на Борисов и партията му на фона на цялата тази хронология от събития.

Според Иван Бакалов за Борисов е изгодно да има предсрочни парламентарни избори. Причината е, че по този начин „се отлагат във времето избори за регулатори, отлага се [изборът на ] Висш съдебен съвет (ВСС) и той продължава да дърпа конците“.

Бакалов каза, че „основната грижа на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, е да не бъде вкаран в затвора“.

„Той има за какво да го разследват и да го изправят пред съда. Досега той владееше прокуратурата“, смята главният редактор на онлайн изданието „Е-вестник“.

Бакалов припомни в подкрепа на тезата си реплики от два записа, които станаха известни. Едната е „ти си го избра“, а другата – „Банкята“.

Първата е произнесена през 2013 г. от бившия градски прокурор Николай Кокинов към Борисов по повод избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Втората е от запис, разпространен от бившия главен прокурор Иван Гешев от негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. В записа се споменават имената на Борисов, президента Румен Радев, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и други членове на съвета.

Иван Бакалов разказа за случай преди 10 години, когато хора, свързани с Нотариуса, решават дело за 9 млн. лв. То е свързано с иск срещу банка, спечелен на първа инстанция. По време на обжалването на втора инстанция в залата влиза адвокат Калин Чанков, „който е от котилото на Нотариуса“.

„Адвокат Калин Чанков веднага внася документи, че фирмата се отказва от иска, от тези 9 млн. лв., спечелени на първа инстанция“, каза Бакалов.

Съдията приема твърденията на Чанков и така делото приключва. Според Бакалов „това е схема очевидно“. Самият журналист публично е разказвал за получена тогава вербална заплаха от Чанков.

Чанков и адвокат Велимир Атанасов са посочени в официален сигнал на съдия Владислава Цариградска като част от престъпната група на Нотариуса, заплашвала и нея.

След убийството на Мартин Божанов депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да разследва дейността му. Специална комисия беше сформирана и във ВСС. Божанов беше застрелян на 31 януари в София. Приживе той беше разследван за натиск върху магистрати, имотни измами и пране на пари.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *