Патрик Смитьойс: Правителството готви 100 природни концесии. Това е смъртният акт на България

България отблизо
Ако това правителство остане на власт ще разпише смъртния акт на България, защото ще разпише 100 концесии за експлоатация на подземни богатствата.
Това ще доведе до колосално замърсяване на природните ресурси. Като общество трябва да осъзнаем, че страната има огромни природни богатства – водата, земеделската земя, гората. Тези ресурси са вечни при отговорно отношение. Имаме потенциал да храним половин Европа, а сега не можем да храним себе си.

За това алармира нидерландецът Патрик Смитьойс  в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком.

 

Каузата с която се е заел в последно време той нарече „Войната за българските подземни богатства“. По думите му в България има много хитро измислена схема. В един момент изчезват всички папки с документацията къде какво се намира като подземно богатство в страната.Според мен тези папки са разпределени между 3-4 българи. Сега има такава разпоредба, според която ако правиш проучвания и намериш такова богатство автоматично получаваш концесията. Когато заснех филма имаше 60 „петна“ в България, където се проучва, но те са над 100 вече.

 

Който в България се хване с каузи е обявен за терорист. Аз не съм против да се възползваме от природните и подземните  богатства, но не му е дошло времето, защото ние нямаме още технология да ги извличаме без да вредим на природата. Освен това нямаме правителство, което да разпределя богатствата да са в полза на обществото.

 

Смитьойс  разказа още, че новата концесия за злато например е до Павел баня, а това означава, че балнеологичния озаси ще изчезне като такъв, защото според информацията от концесионера ще се използва много уран в експлоатацията на подземното богатство.

По  думите му там е водосборището на река Тунджа, а на мястото където ще е най-големият изкоп на мината е извадено древно тракийско съкровище, което е гаранция, че има още такива ценности  в региона. В момента това минно дело е високотехнологично, не влизат хора с кирките, и ако лъжат хората, че ще има работни места, това не е вярно, допълни Смитьойс.

 

Нищо хубаво и благородно няма да никне, камо ли да цъфти в България, докато ламята е жива. Развитието на България ще е на приливи и отливи. Вярвам, че сега сме в най-дълбокия отлив. Сигурен съм, че хората и утре биха се мобилизирали, но и утре да трябва да излязат няма за кого да гласуват.

 

Клипът* за българската гора съм снимал преди четири години, но бяхме скоро на разходка със семейството ми в Бургас, но това което отново видях, че в пристанището влизат само камиони с дървесина. Камион след камион, след камион. Ние я изнасяме дървесината, вместо да произвеждаме нещо от нея. На ден влизат 50-60 камиона, но това е само част, друга минава през други гранични пунктове.

 

Аз имам много теми, трудно ми е да обхвана всичко, което ме вълнува. Аз не съм журналист и не се чувствам длъжен да представям всички гледни точки, това което видя го снимам. Парадоксално е, че изнасяме дървесина, а внасяме боклук.

 

На въпрос дали е бил заплашван Смитьойс  отговор, че той е с холандски паспорт, поне 7-8 холандски депутати са добре запознати с всички негови проекти и инициативи, имам и сериозни бизнес партньори и всеки, който има намерения да отправя  заплахи към него трябва да е наясно с всичко това.

 

Вижте видеото за българската гора, заснето от Патрик Смитьойс.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *