Пентагонът призна: Провал за най-модерните ни ракети в Украйна

Свят

Най-новите американски високоточни ракети с голям обсег GLSDB се провалиха в Украйна, свалени от руските системи за радиоелектронна борба. – това признава висш представител на Пентагона, предава „Труд“.

Предоставените от САЩ прецизно управляеми боеприпаси се провалят мисия след мисия в Украйна.  В сряда Пентагонът обяви последната жертва.

Най-новият вариант на този боеприпас, който бе разработен за Украйна в бързи срокове, вероятно пропуска целите си и търпи провали заради руските системи за радиоелектронна война (РЕБ). Това казва Бил Лаплант, висш представител на Пентагона по време на тазгодишната конференция Global Security Forum, организирана от щатската изследователска организация Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Лаплант казва, че вероятно Украйна вече не се интересува от оръжието.

„Когато изпратите нещо на хората в битката на живота им, което просто не работи, те ще го опитат три пъти и просто ще го захвърлят“, посочва военният експерт.

Въпреки че името на боеприпаса не е изрично обявено, вероятно става дума за ракетите GLSDB, разработени от американския гигант “Боинг” съвместно с шведската отбранителна корпорация Saab, подчертава “Дифенс уан”.

GLSDB са прецизно управляеми ракети с обсег на действие 150 километра. Системата се състои от бомба с малък диаметър и ракетен двигател. Тези самонасочващи се ракети с американско-шведски дизайн се изстрелват, включително от установки “Хаймарс”.

Според Брайън Кларк, старши научен сътрудник в института „Хъдсън“, оръжието, за което говори Лаплант, въз основа на неговото описание е много вероятно да е наземна бомба с малък диаметър (GLSDB).

Говорител на „Боинг“ не потвърди, че Лаплант има предвид GLSDB, но заяви, че компанията „работи в тясно сътрудничество с Министерството на отбраната по подобренията на възможностите на системата за наземно изстрелване на SDB“. Спираловидното подобряване на възможностите се отнася до процес на разработване на софтуер.

GLDSB има обсег от 90 мили – два пъти по-голям от обсега на управляемите ракети с многократно изстрелване (GMRLS), които Украйна използваше преди, за да опустошава логистичните центрове на Русия. Финансирането на оръжието беше одобрено през февруари 2023 г. и според съобщенията Украйна е използвала оръжието до февруари 2024 г.

Оръжието разчита на GPS, за да се ориентира към целите си. То разполага и с инерциална навигационна система, която се насочва към целта, като оценява нейното положение с помощта на акселерометри и други устройства.

Но това не е първото GPS-направлявано оръжие, което попада под ударите на руските сили за електронна борба.

В показанията си пред Конгреса през март старши сътрудникът на института „Хъдсън“ Даниел Пат заяви, че системата за насочване на GPS-водача Excalibur „е спаднала от 70 % ефективност до 6 % ефективност в рамките на няколко месеца, когато в Украйна се появиха нови механизми за електронна война“. Пат цитира работата на Джак Уотлинг, експерт от мозъчния тръст RUSI, който многократно е пътувал до Украйна, за да интервюира украински командири.

Руските сили за радиоелектронна борба също са насочвали ракети GMLRS извън курса, съобщи CNN миналата пролет. Ракетите се управляват по подобен начин с помощта на GPS. Русия успешно е използвала електронна война и срещу управлявани с GPS бойни припаси Joint Direct Attack Munitions (JDAM), които представляват модернизирани въздушни бомби.

Руската електронна война срещу „по-прецизните възможности на САЩ е предизвикателство“, заяви през декември командирът на главната координационна група за помощ на САЩ.

Кларк, позовавайки се на презентация на украински войници, казва, че руснаците използват GPS фалшификатори, за да принудят противника да изхвърля боеприпасите предварително, а не в набелязаната цел.

GPS капаните работят, като изпращат фалшиви данни за местоположението на GPS навигационните устройства. Тъй като GPS сигналите са слаби, може да се изпрати по-силен, фалшив сигнал, който да отмени правилните данни. Русия използва GPS фалшификатори в Украйна поне от 2018 г. насам. Но напредъкът в технологиите означава, че фалшификаторите могат да бъдат създадени евтино само с помощта на софтуерно дефинирано радио и софтуер с отворен код.

Междувременно оръжията, срещу които работят подслушвателите, са всичко друго, но не и евтини. Една ракета GMLRS струва около 160 000 долара, а един снаряд Excalibur може да струва до 100 000 долара. GLDSB струва около 40 000 долара.

Оръжията обаче са били проектирани предимно за период, преди да е било толкова лесно да им се противодейства, казва Кларк. „Последните десет години не се наблюдаваше появата на миниатюрни, способни GPS заглушители, тъй като за това беше необходима микроелектроника“, каза Кларк.

Според Кларк Русия е наситена с електронна сили на фронта. По думите му на всеки шест до девет мили по фронтовата линия на Украйна са разположени монтирани на камиони системи за електронна война, насочени предимно към заглушаване на безпилотни летателни апарати.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *