Петър Волгин разкри коя е най-важната битка, която не бива да загубим!

България отблизо

Всевъзможни битки се водят навсякъде по света. Републиканци срещу демократи в Америка, Русия срещу Съединените щати, Съединените щати срещу Китай. У нас също не липсват яростни сражения – ГЕРБ срещу „Продължаваме промяната“, БСП срещу президента, привърженици на еврото срещу негови противници. Обобщено погледнато,  сблъскват се бедни срещу богати, елити срещу народи, глобалисти срещу националисти.

 

Обаче, знаете ли, колкото и различни да изглеждат всички тези сражения, има един общ знаменател, под който могат да бъдат сложени. Говорим за най-важната битка, тази за свободата. Свободата да говориш това, което ти самият мислиш, а не което ти втълпяват политически коректните коментатори. Свободата да не оставяш друг да решава вместо теб. Свободата да се изправяш срещу лъжата, дори и тогава, когато тя се е превърнала в официална политика.

 

И сега ще ви дам конкретни примери за това как се опитват да ни отнемат тези свободи. Казват ни, че трябва България да влезе в Еврозоната час по-скоро. Ама няма значение дали икономиката ни е готова за това или не, дали изпълняваме критериите или не, дали ще станем по-богати след влизането в Еврозоната или, напротив, ще обеднеем. Трябва да обичаме еврото и точка. Който не иска да го обича, е лош човек или жертва на вражеската пропаганда. След този пример за това как ни карат да обичаме нещо насила, ето пример за това как ни карат да мразим насила.

 

От всеки телевизор политкоректни анализатори и политици ни призовават да мразим Русия. А който не мрази Русия, значи е агент на Кремъл или жертва на вражеската пропаганда. За по-сигурно ни спряха руските канали, така както навремето ни спираха Би Би Си и Свободна Европа, и въведоха новите цензори, наричани с класическите български думи „фактчекъри“.

 

И така, днес ни карат да обичаме една парична единици или да мразим една държава, но нищо чудно след време да ни карат да обичаме друга парична единица и друга държава. И съм сигурен, че тези, които пак ще искат да ни отнемат свободата след време, ще бъдат същите, които искат да ни отнемат свободата сега. Защото става дума за определен начин на мислене. Според този начин на мислене ние нямаме право да мислим самостоятелно, нямаме право на тази свобода.

 

Единствената „свобода“, която имаме, е да слушаме и да изпълняваме указанията, изготвени съобразно поредния цивилизационен избор, който са изготвили поредните управляващи. Някога цивилизационният избор беше нацистки, после беше комунистически, днес е евроатлантически. Общото между тях е, че ни ги налагат, без изобщо да си дадат труда да ни попитат. Длъжни сме да изпълняваме, без да мислим. Свободата ни на личен избор е тотално отнета.

 

Наричам хората, които ни отнемат свободите, Хорхиевци. Хорхе от Бургос е слепият монах от романа на Умберто Еко „Името на розата“. Той е готов на всичко, готов е да убива, а дори и сам да умре, само и само да не позволи хората да стигат до „неправилните“ книги в богатата манастирска библиотека. Фанатизъм и ограниченост, маскирани като „вярност към Бога“ – това представлява Хорхе.

 

Днешните Хорхиевци отдавна са надминали своя първообраз. Те анатемосват всеки, който дръзва да защити свободата. Нахвърлят се срещу всеки, който иска да има собствено мнение и не желае да влиза в матрицата на поредния цивилизационен избор. Хорхиевците подскачат до небето, само да чуят някой да призовава за плурализъм и за уважение към различните мнения. Последователите на Хорхе от Бургос ненавиждат всички мнения, които са различни от Правилното.

 

Забелязвате ли, че в последно време Хорхиевците са навсякъде. В парламента и в Министерския съвет, в държавни и културни институции, в медиите и в неправителствените организации. Тези хора, обладани от фанатичен догматизъм, имат за цел да унищожат свободата навсякъде, където я срещнат. Тя е най-големият им враг. Не понасят свободата, защото тя е абсолютното отрицание на тяхното шаблонно, казионно и едноизмерно мислене. Хорхиевците се страхуват от многообразието по същия начин, по който вампирът се бои от разпятието. Свободните хора са най-страшната заплаха за тези фанатизирани създания. Да не им позволяваме да ни отнемат свободата.

Петър Волгин, „Политически НЕкоректно“, БНР

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *