Пиргова и Харизанов в спор – да премахнем ли паметниците от социалистическото ни минало

България отблизо

Трябва ли да съхраним паметниците от социалистическото ни минало, които, според историци са най-много в Европа. Цифром точно 185. В България, която доброволно е направила път на Съветската армия, няма нито един загинал в битка техен войник.

Логично ли е да пазим тези монументи на раздора след като парламентът ни прие социалистическия режим за престъпен.  По темата говорят политолога проф. Мария Пиргова и политическия анализатор Георги Харизанов в предаването „Челюсти” по NOVANEWS.

 

В страната, където соцносталгията е най-видима в сравнение с другите страни от бившия соцлагер, не са никак малко онези, които ще застанат пред воина на име Альоша в Пловдив, ако някой дръзне да постъпи с него така, както с Паметника на Съветската армия в София.

И незаинтересованите помнят протестите и контрапротестите пред погледа на „човека с оръжието в ръка”, на когото дори благодарим, че ни пази. Трябва ли да пазим, за да помним и не допускаме отново, или да заличим, за да не провокираме носталгия по времето, когато тази дискусия нямаше да бъде проведена?

Социолозите зададоха въпросите си, но не дадоха точен отговор, който би ядосал народа преди изборите.

Само подхвърлиха, че трябва да се замислим.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *