„Политико“ хвали Тагарев: Присъединил България към коалицията за снаряди за Украйна

България отблизо

България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на боеприпаси за Украйна. Това заявява министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за „Политико“, цитирано от БНР. Той добавя, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия. 

„Политико“, отбелязва, че България е сред само двете страни членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Дания, която си бе запазила правото за дерогация по военни въпроси, се присъедини в края на май.

„Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция“, казва Тагарев и добавя, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

„Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност при пет парламентарни избори в рамките на две години. Българският президент Румен Радев, смятан от някои за мек към Русия и облагодетелстван от безпрецедентна власт да назначава служебни правителства, нареди страната да не се присъединява към коалицията през март“, отбелязва „Политико“.

„Предимството на София при присъединяването ѝ е, че традиционно България е специализирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и муниции, производство от времето на СССР“, казва министър Тагарев.

България трябва да окаже помощ на Украйна, за да може да продължи контраофанзивата си и да освободи окупираните си територии. Това заяви новият министър на отбраната Тодор Тагарев на официалната церемония, на която встъпи в длъжност, цитиран от БТА.

Същевременно той посочва, че доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде „предизвикателство“, тъй като те са нужни на България. Министърът казва също, че страната ни е на път на увеличи разходите си за отбрана и да постигне 2 на сто от БВП до 2024 година, което, според него, е минимумът. „Украйна непременно трябва да стане член на НАТО, когато условията позволят това, което означава след като войната с Русия приключи“, категоричен е той.

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Нардното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен Радев.

Министър Тагарев обаче признава, че отстояването на тази гледна точка не е лесно в страна, в която едва 46 на сто от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия, според последното проучване през декември. За сравнение – в ЕС средният процент е 88.

„Нашето правителство ще продължи да предоставя ценна практическа подкрепа на Украйна, докато е необходимо“. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на заседанието на Комисията НАТО – Украйна днес в Брюксел. За това съобщи часове по-рано Министерството на отбраната. По думите на министъра  „НАТО трябва да отиде отвъд решенията от Букурещ и да насърчи отношения с Украйна на по-високо стратегическо ниво“.

Тодор Тагарев е в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Там той се е срещнал с американския министър на отбраната Лойд Остин и украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Наред с това Тодор Тагарев е подписал допълнение към Меморандума за разбирателство за Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси. С подписването на документа страната ни се присъедини към инициативата, в която вече членуват 20 държави, се допълва в съобщението от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Освен това военното министерство ще прави специална структура срещу руската дезинформация. Тагарев изразява силно безпокойство от влиянието на Москва в България и обявява, че обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация. „Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език и той не е езикът на нашите съюзници“, обявява министърът.

Тодор Тагарев участва в заседанието на Комисията НАТО-Украйна и в заседанието на Контактната група за подпомагане на отбраната на Украйна:

„На заседанието на Комисията НАТО-Украйна, което се проведе в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса в Брюксел, беше обсъдена дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна и сътрудничеството между НАТО и ЕС в този процес. Тази тема беше и във фокуса на дискусиите по време на заседанието на Контактната група за подпомагане на отбраната на Украйна. То беше домакинствано от министъра на отбраната на САЩ. В него министър Тагарев участва заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов“, се казва в съобщението от МО.

Tagged

1 thought on “„Политико“ хвали Тагарев: Присъединил България към коалицията за снаряди за Украйна

  1. ОТ НОВО БЕЗУМНО ИЗКАЗВАНЕ НА ЕДИН НАПЪЛНО ПРАЗНОГЛАВ ПРОСТ И ТЪП ИЗМИСЛЕН“ПРОФЕСОР“ЗАВЪРШИЛ ПУЦА НА БОЙКО. ЗАЩИТАВАЩ ФАШИЗМА В ЕВРОПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *