Политолог предрече нов шампион на изборите! Ще се смаете!

България отблизо

„Промяната на технологията, по която се отчитат резултатите – както в спорта, така и в политиката – винаги сменя шампионите. Едни технологии произвеждат едни фаворити, други технологии – други.

 

Ако изцяло машинният вот засилваше парламентарното представителство на партии, които иначе имат по-ниско обществено присъствие – като „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), то сега това ще бъде променено с променената технология на гласуване“.

Това каза политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че „в нормално време каквото е април“, когато ще се проведат предсрочните парламентарни избори, обикновено гласуват около 3 – 3,5 милиона избиратели, а от последните два машинни вота тази избирателна активност е била „атипично ниска – около 2,6 млн. души“:

Тази технология на гласуване – машинната – спря от участие едни хора, които, ако бяха отишли да гласуват, нямаше да гласуват за машинните партии, а за хартиените партии. Сега, на изборите на 2-ри април, тези хора могат да се върнат отново в избирателния процес. И така да създадат нов шампион на следващите избори.

И при 3 – 3,5 млн. избиратели преразпределението на местата в парламента ще бъде различно. За да се формира работещо мнозинство не е необходима някаква драматична промяна, а една от парламентарните групи да е с 10 депутати повече, за да стане това разместване“, уточни той пред БНР.

Според Стойчо Стойчев, ако в следващото Народно събрание (НС) се сформира правителство, то ще е с първия или с втория мандат.

„В момента избирателите на ГЕРБ биха приели много по-нормално коалиция с ДПС, отколкото с БСП. Формула от типа – правителство на малцинството на ГЕРБ, подкрепено в залата от депутати от ДПС„, посочи политологът.

„Шансът в лявото не е на старите муцуни, а на новите лица, които са около президента Румен Радев“, смята политологът, който уточни: „Корнелия Нинова от 2016 г. насам е наясно, че нейният проблем не се казва Бойко Борисов, а Румен Радев, защото с него тя оспорва авторитета си на лидер“.

„В последната година ПП се самоизолираха до степен, в която могат да разчитат само на ДБ. Ако са един субект, това ще постави въпроса за преодоляването на изолацията в следващия парламент много по-актуално пред ПП и тяхната коалиция, отколкото пред ГЕРБ.

Общото явяване на ПП с ДБ ще лиши ДБ от възможността да бъде обединяващ център по линия на евроатлантизма. Това ще ги лиши и от възможността ГЕРБ да ги подкрепя“, коментира доц. Стойчев.

Според политолога инициативата на „Има такъв народ“ (ИТН) за референдум е с цел да черпят от популярността на президента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *