Стойчо Стойчев изненадващо: Една партия има потенциала да спаси България и да се противопостави на президента. Иначе ще ни завладее лявото!

България отблизо

Президентът даде мандата на Корнелия Нинова не да направи правителство, той пуска нишани на тези, които все още гласуват за нея. Радев иска тотално да разнебити БСП, за да отвори път на своето ново ляво с хора като Атанас Пеканов, Крум Зарков, Ваня Григорова и Явор Божанков, убеден е доцент Стойчев. Според него връщането на хартиената бюлетина ще върне поне 400 000 гласоподаватели пред урните, но техните гласове няма да отидат при ДБ и ПП, а при ГЕРБ, ДПС и БСП.

– Като деца казвахме за нещо, което трябва да стане „трети път майка и баща“. Бащата и майката са налице, третият мандат е даден. Ще го бъде ли, доцент Стойчев?
– Няма да се изпълни, БСП няма да успее да го прокара. Въпросът е колко време Нинова ще го бави, дали въобще ще представи кандидат за премиер и дали този кандидат ще е Атанас Пеканов.

– Служебният премиер Гълъб Донев вчера го поздрави с имения ден, той каза: „Насе, пожелавам ти, и всички ние, нещо, което ще ти е полезно във всеки един момент от житейския ти път, независимо дали си вицепремиер или премиер. Бъди здрав и пази името си от коментатори.“ 
– Ами ето, президентът направо ще го назначи за служебен премиер с опция след това да стане редовен. Президентството поема контрол. Радев каза на форума за енергийната стратегия онзи ден – ето, критиците ми сега ще кажат, че служебното правителство трябва само да подготвя избори. Но не можем да живеем в това безвремие, някой трябва да поеме контрол. И той го поема.

– БСП има 24 депутати, ДПС – 36, „Български възход – 12, ПП – 53, общо са 125….
– Е, имат, ама ПП не иска с ДПС. Освен това ПП още от октомври са си за предсрочни избори. Очевидно те преценяват, че може би имат още някаква инерция, която би им позволила да се представят добре, че има и някакви ресурси, които да използват, за да влязат в по-добра кондиция.

– „Джемкорп“, Nexo не работят ли срещу тях?
– Според мен те им консервират привържениците, особено на ДБ със сигурност. При ПП има едни малко неопределени техни избиратели, които гласуват само на базата на симпатия и тези две афери биха могли да ги поразклатят и то като публичен скандал. Далеч по-значимо би било, ако наистина там има някакво скрито финансиране и те са разчитали на това финансиране. И сега евентуално ще останат без него. Ако действително ги е финансирала Nexo, вече няма да може. И без тези пари няма да могат да си купуват комфорта, който имат. Ще видим какво ще стане и с медиите, които им помагат. Има и нещо друго. Тази сутрин като гледам репортажи от Хасково, МВР докладва, че си взаимодейства с прокуратурата, че имат страхотен синхрон, разкриват престъпление за часове. Този топъл вятър очевидно е стоплил отношенията между Радев и Гешев. И ако президентът и прокуратурата работят в синхрон, това в никакъв случай не е от полза на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

– Две години президентът прави едно и също – дава третия мандат на БСП, БСП не може да направи правителство и отиваме на предсрочни избори и управление на Радев чрез служебни кабинети. Това не дразни ли някои партии? Самата Нинова биеше тревога, че страната се движи към президентска република, че парламентаризма е в опасност?
– Той дава мандата на Корнелия не да направи правителство, а пуска нишани на тези, които все още гласуват за нея. Той тотално разнебитва партията, за да може да се появи младия социалист Пеканов и ето го новото ляво. Като нищо ще се окаже, че Радев си е правил някакви планове за ПП да стане новата БСП, но те му извъртяха номер. Сега продължава по тази стратегия да измисли новото ляво с младите леви – с Атанас Пеканов, Крум Зарков, Ваня Григорова, Явор Божанков – ето ти го новия ляв проект на президента. Читави са, не са шарлатани, не са производство на Харвард, само Пеканов дето работи в Австрия. Президентът стопли отношенията с Австрия, ходи там на концерти, те ще ни приемат в Шенген… И всичко се нарежда в служебната опера на президента. Остава да чуем ариите.

– Някои вече твърдят, че Нинова ще задържи мандата до конгреса на БСП на 11 и 12 февруари, възможно ли е да стане така, според вас?
– Нямам представа, но това ще го синхронизират, предполагам, с президента. Те правеха сметки за избори в средата на март, но студеното време го няма, а както дойде то в САЩ и Западна Европа, така ще дойде и у нас. И вече не говорим за март, а за април. Нинова е много заинтересована от това и тук има съюз по сметка с президента, не толкова от братска обич.

– И какво да очакваме от БСП – ще симулират добронамерени разговори, докато стане ясно, че те са безпредметни и няма как да се постигне съгласие. Но това ще се проточи няколко седмици и някъде към средата на февруари този мандат ще бъде върнат на президента. През това време какво може да свърши парламентът?
– По-добре нищо да не прави, защото каквото и да стори, то ще бъде силно популистко, всички действия на партиите ще се използват за пиар, правителството си прави някакви неща по Плана за възстановяване и устойчивост без парламентът да ги е гласувал. Ще преговаряме или не – все тая. Няма някакъв спешен дневен ред, който депутатите да реализират. Според мен съдебната реформа приключи засега със съвместните акции на прокуратурата и МВР.

– Днес в Пловдив е втората среща за лявото обединение. Докъде ще я докарат, според вас? Ще имат ли куража да основат нова формация?
– Няма да успеят да направят нещо. Те се опитват да направят някакви изпреварващи ходове преди Радев да направи новото си ляво. И той ще клати БСП от едната страна с младите, а от другата страна ще я клатят старите. Идеята е да разсипят БСП отвсякъде. И като я разтурят, ще има една партия. Старите ще отидат при младите да им дават акъл и готово.

– Вицепрезидентът Илияна Йотова бе казала, че третият мандат ще бъде даден на онази партия, която ще продължи политиките на служебното правителство. Когато депутатите поискаха от него да внесе проектобюджет за 2023 година, им бе отговорено, че това правителство не може да провежда политики, ние сме за малко…
– Ами вече има нов етап и нови реалности. Очевидно старият бюджет ги устройва максимално. Като са били преценени евентуалните вреди от нова бюджетна рамка, са предпочели да работят с тази. Явно че старият бюджет е доста добър. Дизайнът на „Лада“-та не се е променил досега, не са сметнали, че е нужно. Та този бюджет е като една „Лада“ седмица. Той няма нужда от промяна, може с него да караме 60 години без никакви проблеми.

– Парламентът възлага и задължава служебното правителство да върши разни неща, без да го е избирал. Това не е ли още едно конституционно противоречие?
– На практика не е, защото няма норма парламентът да санкционира кабинета, когато той не изпълнява. Вот на недоверие на кабинет, който е назначен от президента, не може да се иска. Който назначава, той отзовава. В рамките на т. нар. парламентарен контрол депутатите могат само да питат министрите, но същински контрол не могат да осъществяват.

– Добре, доцент Стойчев. Отиваме на избори през април, според повечето социолози, се получават същите резултати като през октомври миналата година. И какво правим тогава?
– Няма да стане така. Моята прогноза винаги е била, че ще има промяна. Като изключим „Възраждане“, в момента съотношението на промяна-статукво е горе-долу 50:50. Този баланс трябва да бъде разбит, за да има мнозинство и по-скоро ще има разместване от порядъка на 60:40, за което ще способства връщането на хартиената бюлетина, което ще увеличи избирателната активност. Тя няма да е 2.6 милиона гласували, ще стане 3 милиона. И тези 400 хиляди нови гласа от хора, гласували с хартиени бюлетини, няма да бъдат за ПП или ДБ, а примерно за БСП, ГЕРБ и ДПС. При БСП сривът не е заради машините, макар че много се опитват да ни убедят в това. Самата Корнелия имаше такъв аргумент, защото ако не е това, какво е? Кофти председателство, лоша политика, сгрешена стратегия. През 2017 година за БСП гласуваха 950 000, миналата година бяха 200 000. Няма такъв провал.

– В събота има конгрес на НДСВ, те се заканиха, че ще участват във всички избори оттук нататък. Според вас имат ли някогашните царисти още симпатизанти? Царят изобщо няма да се появява на форума…
– Те са си лоялни към него, той ги направи политици. Но както казваше Гиньо Ганев, никога не подценявайте царя. Самостоятелно НДСВ няма да ги докара до 4 процента, на парламентарните избори сигурно ще ги видим в някакви коалиционни формати. Друг нов играч на изборите не очаквам, макар че с регистрациите, както видяхме, вече няма никакви проблеми. А е възможно НДСВ да се явяват точно с тази идея – да бъдат мандатоносител на някого. Самите те тека постъпиха през 2001 година, когато мандатоносители им бяха Движение „Оборище“ на Тошо Пейков и Партията на българските жени на Весела Драганова. Като нищо сега НДСВ да стане донор на регистрация. Защо да не са ракета-носител на партията на президента? Те бяха партията на царя, колко му е сега да станат партия на президента!

– Защо допуснаха старите утвърдени партии президентът да стане архитект на политическия процес у нас?
– Защото не слушат. И аз, и Огнян Минчев, и кой ли не ги предупреждавахме. Нашият голям конфликт с хората от ДБ бе, че те много си харесаха президента, легнаха пред него и това бе разломът. При мен са идвали хора от ДСБ и от „Да, България“ да си говорим приятелски. Категорично им казах, че не мога да приема политиката им по отношение на президента. И с това приключиха разговорите. Защото през 2020 година те се надяваха президентът да им помогне да дойдат на власт и да махнат Борисов. Казах им – сваляйте го, но недейте да докарвате Радев на власт. Сега се тръшкат, че не било така. През април 2019 имам едно интервю, в което казах в прав текст, че градската десница ще докара комунистите на власт и след това ще ги гледат отстрани как управляват, защото те няма да ги пуснат вътре. И горе-долу така стана. Вярно, не е БСП, ами Радев, което е едно и също. Защото на него там му е хвърлен пъпа, върти се около лявото. Няма никакви мераци да ходи в дясно. Въпросът беше защо ДБ се натикаха в целия този панаир.

– Те много се надяваха Радев да им даде третия мандат…
– Говорихме още през октомври, че най-работещата формула за правителство е с мандат на ДБ и ГЕРБ и ПП да го подкрепят, без да участват. Но Радев не им го даде. От него никой не очаква да се обяснява, защото е еднолична власт – той решава и не подлежи на контрол. Ето ви красотата на президентската република за всички, които я искат. Президентът не се обяснява за едно или друго. Можеха да му извият ръцете и Борисов тръгна в тази посока, като заяви публично, че ще подкрепи мандат на ДБ, без да търси нищо в замяна. Обаче не става така само Борисов да го заяви. Трябваше да излязат трите парламентарни групи и да заявят, че ще подкрепят кабинет с мандат на ДБ безусловно, без ГЕРБ и ПП да участват в него. И вече като е ясна формулата, Радев ако не даде мандата, всички ще кажат – ами ето, той не ще да се случи готовия кабинет със 130 депутати подкрепа. А нито Кирил, нито Асен казаха нещо, а излезе Христанов и каза, че ще подкрепят ДБ с министри. А то точно с министри не трябва да се подкрепя, а с депутати в парламента. ДБ си имат министри колко искаш, даже за шест кабинета.

– Вървят ли към някаква форма на обединение ДБ и ПП? Атанас Атанасов заговори за някаква „Демократична промяна“?
– Това са старите схеми на ДСБ. Благодарение на „Демократична България“ тях продължава да ги има на политическата карта. В този субект „Да, България“ е най-жизнена, а ДСБ вегитира на техния гръб. Сега се опитва да приложи същата схема на ПП, дори само персонално за Атанасов. Защото той вече няма кадри. Когато ти говори Атанас Атанасов, винаги има негов личен битов мотив. Тъй че това обединение на него може много да му се иска, въпросът е дали ще се случи. То има смисъл единствено и само за кметските избори в София.

Източник: Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *