Политолози оплакаха Шенген и насочиха пръст към неочакван виновник

България отблизо
Датата ни за Шенген е 24 март. Около май бързичко се затваря един прозорец за сухопътна граница, посочи в студиото на bTV зам.-главен редактор на „Дневник“ Петър Карабоев. Банкерът Левон Хампарцумян пък посочи, че присъединяването ни към еврозоната е въпрос на изпълнение на определени задачи. Според него технически вече сме в състояние да го направим, политически – „като че ли вече сме го договорили и шансовете да стане са повече от 50%“.

„За Шенген се водят едни много трудни преговори – те са тройни преговори. Не може да влезе Румъния, без да влезе България. Разделянето им е теоретично възможно, но бюрократично изключително сложна процедура. Румънският подход действа в една посока, а българският – в друга“, обясни Карабоев.

 

„Това, което направи румънският премиер вчера, е много недипломатично. Но след време попитайте как са водени преговорите и от австрийска страна – ще видите, че на моменти трябва да се играе недипломатична дипломация”, посочи още журналистът.

 

“Румънците избързаха да извадят този факт и на практика да извиват ръцете на австрийците. Тези преговори на са лесни, а влизането във водна и въздушна граница означава, че показваме успех, а австрийците са склонни на компромис”, посочи още той.

 

„В началото на каквито и да било преговори има един танц. В момента сме в зоната на танца. България, Румъния и Австрия трябва да се уточнят по какво ще преговаряме. Мисля, че знам датата, на която България ще влезе догодина. Всички казват март – мисля, че датата е 24 март. Това е датата, на която влиза лятното разписание на полетите“, коментира Карабоев.

 

„България трябва да следи едно име в Австрия – това не е канцлерът Нехамер, не е вътрешния министър Карнер. Това е Херберт Кикъл – лидерът на крайнодясната „Партия на свободата“ – най-популярната партия в момента, с около 29-30% популярност. В Австрия има избори догодина. Някой ще ви каже силно, силно опростено, че това е австрийското „Възраждане“. Тя е силноевроскептична партия, партия срещу миграцията, която ако дойде на власт – изборите вероятно ще бъдат октомври, ще трябва да чакаме доста време за сухопътна граница. Един прозорец според мен бързичко се затваря. Затварянето ще приключи около май месец – защото идват евроизборите и тогава темата за миграцията и сигурността ще бъде голяма тема. А от 1 юли ротационен председател на ЕС става Унгария. Във втората половина на годината поради стечение на обстоятелствата много възможности просто изчезват. Да се надяваме, че ще успеем“, заяви още той.

 

Карабоев уточни, че липсата на присъствие в Шенген оскъпява стоки и за нас, а не само пречи на износа.

 

“Всяка стъпка за по-висока интеграция с Европейския съюз е положителна – за икономически активните хора и бизнеси в България. Индиректно и за тези, които не са икономически активни – също“, посочи финансистът Левон Хампарцумян.

 

„България, дори да влезе и сухопътно в Шенген, ще има една критична граница с Турция. Опашките няма да бъдат категорично решени. Митническите граници на България изглеждат доста драматично – като от третия свят, има какво да се направи“, коментира още той.

 

Петър Карабоев посочи, че Австрия наистина има голям проблем с мигрантите, но само 2% от тях са влезли през България, а останалите – през шенгенски държави.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *