Илияна Йотова издаде тъжна тайна за ротацията и Шенген

България отблизо

Не смятам, че ще има радикална промяна в политиката на следващия кабинет, каза за предстоящата ротация в правителството вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е гост на честването на 146-ата годишнина от Освобождението на Беловския край и празника на град Белово. 

За възможността да има втори вицепремиер и това да е Асен Василев, Илияна Йотова коментира: “Предполагам, че като всичко останало и това е някакъв вид договорка, нещо, срещу което е изтъргуван този пост”. От няколко дни министър председателят Николай Денков много усилено иска да ни внуши, че той ще взема някакви решения – желая му успех, добави вицепрезидентът.

При предстоящата ротация президентът ще спази всички свои конституционни правомощия и всички правила, както е било на всички консултации до този момент, каза Илияна Йотова.

Тя допълни, че решенията се вземат изцяло в Народното събрание. “Смятам, че Министерският съвет и в сегашния си вид и в този, в който ще бъде евентуално след ротацията, са Б-отборът. А-отборът са парламентарните лидери, някои от председателите на парламентарните комисии – там се вземат решенията”, каза вицепрезидентът.

Досега Министерският съвет, според своите възможности, изпълнява решенията. Неслучайно все още не знаем една голяма част от имената на министрите – те с нищо не са показали, че вземат някакви решения, коментира още Йотова.

“Министерският съвет трябваше да проведе преговорите по едно изключително важно решение по повод на Шенген, но, както виждате, имаме полурешение. За мен това правителство направи втора стратегическа грешка по пътя ни към Шенгенското пространство след първата през 2011 г., когато се съгласихме политическите критерии да влязат в техническите критерии за членство в Шенген. Сега се съгласихме само частично да влезе България, респективно и Румъния.

Както виждате, от вчера – от заявлението на външния министър на Австрия, всеки път, дори само за един нелегален емигрант, преминал през нашата граница, ще се поставя това условие за приемането ни със сухопътните граници”, обясни вицепрезидентът.

Песимист съм, че до края на годината можем да получим дата за сухопътните граници, добави тя. “Много внимателно прочетох всички приоритети, които представи Белгийското председателство, след това следва Унгарското председателство, Унгария е със специално отношение към темата миграция. За мен грешката беше в съдържанието – не трябваше да се допуска такова тясно преплитане, да не кажа буквално припокриване, на критериите за членство в Шенген с емиграционната политика и най-вече с Дъблинското споразумение”, уточни Илияна Йотова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *