Правосъдният министър: Ще си дам оставката, ако Борисов ми я поиска! А не разни неосъществени политици!

България отблизо

Името на правосъдния министър активно присъства в общественото и медийно пространство напоследък. Последната причина за това е вчерашния доклад от Брюксел, който бе обявен като шамар за България.

Появиха се разнопосочни мнения, че мониторингът върху страната ни остава, но пък властта бе категорична – това е друг механизъм и има грешно тълкуване. От БСП излязоха с декларация, в която поискаха оставката на Данаил Кирилов заради обещанието му, че ще напусне поста, ако наблюдението върху страната ни продължи.

„Не сме обект на монигоринг по смисъла на МСП. Миналата година получихме последния доклад от Европейската комисия и с него бе обявено, че сме изпълнили всички критерии. Вчера не беше препоръка. Целеше се манипулация между три инструмента – Механизма за сътрудничество и проверка, новостартиращия механизъм на ЕС за проверка на върховенството на закона, който все още не е започнал официално и така нареченият Европейски семестър. Един цитат от него цели да постигне внушението, че МСП не е приключил“, обясни Кирилов и допълни:

„Моята оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя бе подхваната от конкретни лица, които извратиха информацията и въведоха обществото в заблуждение. Заради този подход – не, няма да подам оставка. Това не означава, че след половин час няма да има друга причина, за която бих си подал оставката. В правосъдието винаги има казуси. Всеки един от тях може да ескалира до оставка“, заяви Кирилов.

Ето мнението на Слави Трифонов по въпроса:

„Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната система и корупцията в България. И от доклада става ясно, че мониторингът над България продължава.

Цитирам дословно: „Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България.“

С тези изречения Брюксел потвърждава, че въведеният преди 13 години мониторинг продължава да действа, защото явно България не е изпълнила условията за реформа на съдебната система и ефективност при борбата с корупцията.“

Е, кой от двамата не е разбрал какво иска да ни каже ЕС?

И Слави проруски газов олигарх ли е?

Впрочем питайте Екатерина Захариева!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *