Президентският съветник Александър Маринов: Радев спазва максимата„Не отивай да се бориш с прасе в кочината, защото и двамата ще се изцапате“

България отблизо

„По-умните противници на президента предпочитат, вместо да водят битка, да го държат настрана, пасивен. За тях така е най-изгодно”,  каза пред Нова тв проф. Александър Маринов, съветник на президента Румен Радев. Той коментира напрежението между институциите и политиците и обвиненията срещу Президентството.

Относно думите на Илияна Йотова, че атаката срещу Радев е заради отказа му да стане част от „сглобката“, проф. Маринов каза, че след като го е казала, значи има основание за това.

Той коментира и дали допуска, че бъдещ партиен лидер ще говори за корупция, ще нарича Президентството „тъмно място“ и държавният глава – „Мистър Кеш”, без да има нещо.

„Цялата тази реторика предполага отговорност. Или ще се потвърди и тогава замесените ще носят отговорност, или няма да се потвърди и цялата отговорност ще понесе онзи, който изрича тези неща. Говорим за политическа отговорност на високопоставен в парламента и в една от системните партии човек”, каза Маринов.

„Дори в България има сериозно значение дали един човек ще се окаже лъжец и клеветник. Пеевски не е от най-популярните политици. От 5% одобрение не знам къде по-надолу можеш да паднеш. Но със сигурност, с агресивното си поведение, нетипично за ДПС, той ще създаде проблеми не само на себе си, но и на своята партия. Това е обвинение на лице, което заема официална позиция, ангажира и партията. Рано или късно, ДПС ще вземе отношение”, каза проф. Маринов.

Той отбеляза, че обвиненията за „Пътя на Копринката” се търкалят от години.

Запитан дали Радев все пак трябва да даде обяснение за Копринков и Ушев, Маринов каза: „Не отивай да се бориш с прасе в кочината, защото и двамата ще се изцапате, но на него това ще му достави удоволствие. Ясно е, че това е опит да бъде овъргалян президентът, да бъде нарушена неговата репутация. Но той няма за какво да дава обяснения”, каза Маринов.

Той не очаква да има процедура по импийчмънт.

„И гласове има, и заявления има, но първо няма основание. Тези, които опитат да го направят, ще се сблъскат с липса на конституционни и правни мотиви. Това е дискредитиращо само по себе си. Второ – дори да допуснем, че го започнат, ще направят огромна услуга на президента. Той ще е несправедливо атакуван, с користни подбуди, с цел да бъде елиминиран като опонент. След това нещата отиват в КС. Да допуснем, че минат и през КС – какъв ще бъде резултатът? Бившият президент излиза и прави своя партия. Г-жа Илияна Йотова като вицепрезидент довършва мандата. Или може би и на нея ще и искат импийчмънт? Какво ще се случи тогава? Каква ще е ползата за тези, които са го инициирали?”, коментира Маринов.

По думите му, докато е в президентската институция, Радев няма да направи партия. А по темата за запазената търговска марка „Движение Трети март”, Маринов заяви, че нужда от алтернатива има.

„Тук трябва да разглеждаме нещата в една двустранна връзка. Въпросът не е само зад кого ще застане президентът, а кой ще застане зад президента. Ясно е, че мнозинството българи не одобряват сегашното състояние на партийно-политическата система и по тази причина не гласуват. Голяма част от тях търсят някаква алтернатива. Тя ще се появи, независимо дали покрай президента, или нещо друго”, смята съветникът на държавния глава.

Той определи като „огромна спекулация” обвиненията срещу Радев по отношение на вижданията му за външната политика.

„Така нареченият евроатлантизъм на сглобката е алиби, това е фасада. Една част от тях добре ги познаваме през годините – какви евроатлантици са те? Не са имали никакви проблеми да имат делови и политически други отношения с Русия. Един подари кученце на Путин, другите въобще не са били през годините такива убедени евроатлантици. Президентът, според мен, е привърженик на една европейска ориентация на България, която обаче има друг смисъл – на един пълноценен, достоен, суверенен член на Европейския съюз, на НАТО, който отстоява своите интереси”, каза Маринов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *