Президентът Радев: В България има сериозна социалната криза! Тя може да се преодолее единствено с честност и прозрачност. Но те липсват!

България отблизо

Бизнесът трябва да поеме водещата роля за излизане от социалната криза, призова президентът Румен Радев на церемонията, на която бяха отличени финалистите от конкурса „Мениджър на годината – 2019“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът обяви победителя от 12-ото издание на надпреварата за успешни бизнес ръководители, организирано от списание „Мениджър“. Президентът връчи кристалната статуетка на Светла Несторова, главен изпълнителен директор, председател на УС на 3ЕАД „Булстрад живот Виена иншурънс груп“.

По думите на държавния глава развитието на човешкия фактор е от ключово значение за четвъртата индустриална революция и България се нуждае от икономическа среда с високи стандарти и постижения и от пример, с който все повече хора и институции се съобразяват. Президентът открои приноса на компаниите, които инвестират в капитала на българската нация и създават възможности и перспективи за младите хора.

Румен Радев напомни, че страната ни е с ограничени природни, човешки, финансови и икономически ресурси, но в същото време с огромни демографски и социални проблеми.

Като най-ефективен начин за тяхното решаване, държавният глава посочи развитието на силна икономика и високи, устойчиви и догонващи темпове на растеж в сравнение с другите държави в ЕС.

„Необходимо е в максимална степен да се оползотворяват човешките и материални ресурси, да се развиват високи технологии, производство с висока добавена стойност, високо качество на продуктите и услугите, иновативност и конкурентоспособност”, посочи Румен Радев. По думите му постигането на тези амбициозни цели изисква личности, които знаят как в една динамична среда да ръководят сложни процеси, бързо да превръщат информацията в знание, а знанието в мъдрост и да гледат към бъдещето.

В същото време бизнесът си прибра наградите, но дума не обели как ще реши социалните проблеми.

На всички е ясно, че не можеш да имаш сериозен бизнес, без да си обвързан с управляващите. И без да им плащаш.

У нас моделът е такъв, че тези, които искат да просперират, се обвързват с управниците и играят по тяхната свирка, за да получат обществени поръчки и други облаги.

Никой не гледа работника, никой не се интересува от социална справедливост.

Хората, които имат късмет, се осигуряват на минимална работна заплата.

40 процента работят в сивата икономика по данни на Евростат.

На дъното сме на всички класации.

И докато ГЕРБ са на власт, това няма да се промени.

Просто президентът е деликатен и не го каза.

Но предупреди бизнесмените, че много неща зависят от тях.

Бъдещето на България и в частност на героично останалите в родината си българи – също.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *