Президентът Радев скастри Борисов заради скандала с Македония! Политиката не е само прегръдки и галене по главата!

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов ще си понесе политическата отговорност  за отказа от среща с мен, а поведението му е в разрез с основната цел на европредседателството, и изумява не само мен, но и всеки разумен държавник.

Това заяви  на пресконференция Георге Иванов след срещата си с българския държавен глава Румен Радев.

„Бойко Борисов е премиер на държава, която в момента председателства ЕС, и постоянно говори за диалог на Западните Балкани. Но с тази негова странна  позиция – отказ от предварително уговорена официална среща, той пада под нивото на държавник и защитава чужди интереси. Не балканските, които се кълнеше, че са му приоритет.

В скандала се намеси и президентът Румен Радев, който каза: „Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва самият ти да бягаш от него, понеже в последната минута някой ти е наредел нещо“. Да си премиер е отговорност, а не капризи. 

„Силно се надявам,  нашите така гръмко рекламирани  приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и целувките. В момента в Македония има скандал за името й, и трябва да се изслушат всички страни – и президента, и правителството, и опозицията.  А не да се крием и да бягаме от проблема. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, с опозицията и т.н. Само така ще можем да имаме констурктивни и приятелски отношения. Няма как да заемаме страна и да се цупим. Нито е държавническо, нито е зряло политическо решение.“, посочи Радев.

Преди дни премиерите на Македония и Гърция се договориха за името на Македония, за да може да започне  европейската интеграция на страната. Президентът Иванов обаче не се съгласи  с името „Република Северна  Македония“ и отказа да  подпише договора, като се аргументира, че той е взет еднолично от Заев и Ципрас и не е питан народа.

Още докато течеше  срещата с Радев  стана ясно, че няма да има среща с Борисов. Премиерът ни се връцна и каза, че нямало да се „меша“ в техните вътрешни работи.

Тази среща е уговорена още през февруари.

Не можеш да я отмениш, само защото съседите имат проблем.

Не можеш да заемеш едната страна и демонстративно да откажеш да изслушаш другата.  Особено когато при съседите има силна ескалация, която може да повлияе на отношенията между двете страни.

Срещата на премиера нямаше да е „замесване в чуждите вътрешни работи“, а просто израз на уважение и желание да се разберат проблемите и да се реагира адекватно на тях. Не е нормално да се скриеш.

Според политически анализатори има няколко причини за реакцията на Борисов.

Първата е, че той е поел ангажименти към Заев, закрепени с тупане по раменете и прегръдки. Втората е обаждане от Брюксел, но е малко вероятна, понеже и оттам не биха посмели да се намесят така драстично във вътрешните работи на Македония.

А третата е просто…ревност.

Съвсем типично за Борисов е да се нацупи, ако е пренебрегнат. През цялото време се тръбеше, че Иванов ще се види първо с него и после с Радев. Георге Иванов обаче спази протокола и се срещна първо с българския президент.

Честолюбието на премиера не издържало и той отказал да е втори.

Което е просто детинско цупене.

Но пък много характерно за премиера, който често показва   инфантилно поведение.

Как ще излезем от скандала, не е ясно.

Очакваме тази вечер, или най-късно утре, Борисов да излезе с някаква версия в своя защита, тъй като в момента дипломатическият му гаф е на първите страници на всички световни агенции.

Да му мислят пиарите му как ще го спасяват!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Президентът Радев скастри Борисов заради скандала с Македония! Политиката не е само прегръдки и галене по главата!

  1. Ха, ха, генерал Радев отново му наби канчето на мутромилиционера!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *