Социолози с ексклузивно проучване. Вижте кой губи и кой печели на изборите през октомври

България отблизо

7-партиен парламент при предсрочни избори тази есен. ГЕРБ-СДС са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а втори с минимална разлика са „Продължаваме промяната“ – съответно 22,2% и 21,5%.

Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2-10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

„Тенденцията на спад на доверието в партиите от управляващата коалиция започна да се проявява от около месец февруари. Тя продължи включително и април, а в май имаше още следи от нея. Имахме индикации за нестабилност и назряваща политическа криза.

Резултатите, които виждаме сега и по-точно възстановяването на част от доверието в „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, по-скоро ни подсказа, че причините за този предишен спад се дължат по-скоро на икономическите страхове и на много сериозната ситуация, в която се намираме“, коментира в „Тази сутрин“ социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Какви са електоралните нагласи? Ако има избори тази есен, може да се каже, че ГЕРБ или ПП ще спечелят. „Има такъв народ“ вече са със сериозен риск да останат под избирателната бариера, а те ще бъдат заместени от „Български възход“ на Стефан Янев.

„Понастоящем декларираната избирателна активност е на по-ниски нива от тези, които отчитахме преди трите избора през 2021 г. Това е риск“, коментира Живков.

Доверие и недоверие в политическите фигури.

При президента Румен Радев се наблюдава известен спад на доверието, който се регистрира от около два-три месеца насам. Социолозите отчитат, че това се дължи на факта, че той влезе в общия хор на сериозни критики към управлението.

Все още обаче той остава единствената политическа фигура, която има по-голямо доверие, отколкото недоверие. 48% е доверието към него срещу 32% недоверие.

Премиерът в оставка Кирил Петков също възстановява леко доверието на избирателите, но все още недоверието остава по-голямо. При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов 21% е доверие срещу 66% недоверие, а при Корнелия Нинова – съответно 20% доверие и 65% недоверие. Христо Иванов е с 20% доверие срещу 57% недоверие.

Доверието в Костадин Костадинов е 17% срещу 85% недоверие, в Мустафа Карадайъ – 13% доверие срещу 77% недоверие. При Слави Трифонов се наблюдава най-драстичен спад на доверието – 9% доверие срещу 80% недоверие.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *