Президентът Радев удари новото правителство и разкри към какво ни тласкат ПП/ДБ

България отблизо

Очевидно е, че курсът на новото правителство е да тласка България към войната. Не смятам, че политици със скромна електорална подкрепа трябва да тласкат България там. Това, че войната се води на няколко стотин километра от нас, не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират.

 

Някой политици гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители“. Това заяви президентът Румен Радев във Виена, анализирайки действията на Кабинета „Денков“ и особено желанието на премиера да отиде на срещата на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 г. във Вилнюс.

Кабинетът приема и няколко точки, свързани с войната в Украйна и предоставяне на оръжие на Киев. Министрите оттеглиха и програмата за превъоръжаване на армията, която бе внесъл в Народното събрание служебният кабинет.

„В интерес на цяла Европа е незабавното прекратяване на всички военни действия и търсене на диалога, а не захранване с нови оръжия на конфликта“, каза още Радев.

Всеки, който има амбиции в сферата на отбраната, трябва да се придържа към Конституцията, където е регламентирано президентът да е върховен главнокомандващ на армията и в мирно и във военно време.“, посочи Радев.

Президентът призна, че има напрежение между него и правителството.

„То е очевидно, че има напрежение между президент и правителство. Конфликтът в Украйна ескалира и тепърва ще става още по-голям. Призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на България.“, каза още той.

По думите му влизането на България в Шенген зависи колко новото правителство ще се възползва от това, което е направило служебното.

„За мен е напълно реалистичен 1 октомври“, посочи държавният глава и коментира, че има прогрес в отношенията ни с Австрия и затова е на посещение там, а и Нидерландия и премиерът Ѝ Марк Рюте вероятно също ще отстъпят.

Президентът още веднъж призова да се грижим повече за българската армия, а не за чуждата.

Държавният глава коментира и скандалите около евентуално разпадане на правителството. „Това напрежение ескалира още в структурирането на правителството – липсваше коалиционно споразумение, вторият ешалон на властта – зам.-министри и областни управители“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *