„Приятелски“ огън: Прехвърчащите искри между Киев и Вашингтон се превърнаха в „гръм и мълнии“!

Свят

В средата на август командването на НАТО е провело тайна среща с ръководството на въоръжените сили на Украйна.

 

Разговорът между военните ръководители е проведен на полско-украинската граница, но това става известно едва сега, информира британското издание The Guardian, позовавайки се на снимка, публикувана от Генералния щаб на британските въоръжени сили.

Вестникът отбелязва, че на военния съвет е присъствал целия висш команден състав на въоръжените сили на Украйна, което говори за сериозността на събитието.

Според изданието, основната цел на срещата е била да се осъществи рестартиране на военната стратегия на Киев, поради липсата на напредък в контранастъплението на украинските войски, което продължава вече почти три месеца.

„Основната точка на дневния ред е била какво да се прави със спрелия напредък на украинската контраофанзива. Обсъдена е и стратегия за бойните действия през идващата изтощителна зима, както и през неизбежно наближаващата 2024 г.“, се казва в материала.

САЩ предупреждават Киев, че втори път няма да могат да му окажат огромна военна помощ за настъпление.

Събеседникът на изданието измежду официалните лица във Вашингтон отбелязва, че обемът на доставената в Украйна военна техника в размер на над $43 млрд. „е достатъчен за това контранастъпление и едва ли ще остане на същото ниво през 2024 г.“.

„Създадохме тази планина от стомана за контранастъплението, но не можем да го направим отново“, подчертава източникът на WSJ.

Друг американски служител е заявил пред изданието, че Белият дом е изразил „сериозно разочарование“ от стратегията на Украйна, особено от фокуса на президента Володимир Зеленски върху Бахмут.

Става безпощадно ясно, че Вашингтон иска незабавни резултати, които обаче Киев не може да осигури, каквито и стратегии да се променят. Единственият резултат от срещата ще е още повече невинни жертви от войниците на ВСУ.

От страна на Запада на събитието са присъствали генералът от американската армия, командващ Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и върховен главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа (от 2022 г.) Кристофър Каволи, началникът на Генералния щаб и адмирал от британските въоръжени сили Тони Радакин, и други високопоставени военни.

Освен това, според изданието, Радакин става „все по-важен играч“ в процеса на случващото се на украинска територия.

„Виждате, че украинците се съсредоточават на Запорожкия фронт“, казва един от събеседниците на изданието, отбелязвайки, че в резултат на срещата, стратегията на Въоръжените сили на Украйна е променена.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *