Доц. Вацев с разтърсващ анализ за Пригожин, Васил Божков и „американската власт“

България отблизо

„Много е удобно да се унищожат Уткин и Пригожин и да се обвини за това Кремъл“, заяви анализаторът

„Не се отнасям на този етап сериозно към думите и действията на българските прокурори. Утре ще се окаже, че Васил Божков е убивал и малки деца и е закусвал с бебета. Тепърва ще чуем неща за Божков, каквито той не е чувал за себе си. Това е от българската вътрешна олигархична жестока игра, жестока битка, която ще се осветлява медийно много подробно, за да се скрие главният факт на днешния политически живот в България – това е абсолютно американският характер на българското държавно ръководство. Всякакви събития – разчленявания на трупове, криминални истории, истории с Княгиня Калина, която влязла в противоречие с КАТ – ще се лее непрекъснато, за да могат българите да не мислят и да не забележат, че днешната българска политическа власт е 100% американска“. Това заяви пред БНР анализаторът Валентин Вацев.

Според него има сектори в българския културно-политически и стопански живот, „които не са под американски контрол, но не са, защото посолството на САЩ не е поискало да ги контролира“.

Вацев допусна завръщането на Васил Божков от Дубай да е „част от международната сглобка“: „Този род драми, всяка от които трае три дни, идват, за да изтласкат реалния проблемен поток от съзнанието на българите, че да няма възможност да се ориентира обективно и реалистично в обърканата ни действителност. …  Политическият живот на България до голяма степен е военновременен. Нищо важно не може да стане в България, ако то не е свързано по някакъв начин с войната в Украйна. Очаквам през октомври да се премине към втория етап на войната, когато НАТО ще трябва да участва със свои сили във войната“.

Международният анализатор коментира и самолетната катастрофа, при която загина Пригожин: „Налага се засега хипотезата, че това е целенасочено действие с цел унищожаване на ръководството на „Вагнер“. Това, което не е ясно досега, е кой е извършителят на тази операция. Моето предположение е, че това са противниците на системата в Русия. Работата е вътрешна. Много е удобно да се унищожат Уткин и Пригожин и да се обвини за това Кремъл. Това ще бъде господстващият сюжет в руския начин на осмисляне на тази драма. … Това е вътрешна работа – епизод от битката на либерали и противници на либералите. Това е епизод от битка между руския военно-промишлен комплекс, на чиято страна беше Евгений Пригожин и руски олигархични кръгове, които продължават да контролират твърде много нещо в Русия. Те контролират финансовата система на Руската федерация“.

Според Вацев т.нар. метеж на Пригожин от 23 юни не е бил пуч и предателство, а „не много умен начин да се търси справедливост при царя“ и определи това като не много интелигентно действие от страна на собственика на ЧВК „Вагнер“: „От онази събота (на метежа на Пригожин) Путин е в позицията на противник на руските либерали, което обещава изключително жестока война в Кремъл и около Кремъл“.

По думите на Валентин Вацев „в момента, когато е загинал Пригожин, той е бил в мир с властта в Кремъл“: „Още повече, че три дни по-късно Путин заяви, че „Вагнер“ вече не съществува“.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *