Продължава блокадата на миньори и енергетици! Ето кои пътища са затворени

България отблизо

Продължава недоволството на миньорите и енергетиците – затворени остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката.

С пълна сила вървят протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие тъй наречения „План за справедлив преход“, който на практика ликвидира нашите топлоелектрически централи. 

Припомняме, че ТЕЦ-овете от Маришкия басейн дават 46% от тока, който България произвежда и който се потребява от икономиката и гражданите. Правителството иска да ги закрие, изпълнявайки заповед на Брюксел, която е в ущърб на нашите национални интереси, поради простата причина, че няма с какво да заменим тези мощности.

И скоро България ще произвежда наполовина по-малко ток. Така че явно ще се наложи хем да минем на режим на тока, хем да плащаме космически цени за този ток.

Така че миньори и енергетици се борят не само за своите работни места, но и за целия народ, който се нуждае от евтин ток в достатъчно количество.

Затова блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката. Пропускат се единствено линейки и автомобили с бременни жени.

Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението, предаде БНТ.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост. Днес се очаква да се реши дали ще продължи блокадата и как ще се действа.

Протестиращите настояват поне  до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за „справедлив преход“ се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за „справедлив преход“ за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *