Протестиращи не спират да скандират: Вотът на недоверие сме ние, „Мутри – вън!“

България отблизо
Тринадесети пореден ден на протести срещу кабинета “Борисов 3”.
Исканията за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев не секват. Днес скандиранията отново бяха още от сутринта, а протестиращите застанаха пред сградата на Народното събрание, където очакван погром претърпя вотът на недоверие.

“Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън!” е един от слоганите на протестите тази вечер.

Движението по жълтите павета беше блокирано днес към 11:00 ч. и отново бе възобновено малко след 13:30 ч. Протестиращите дойдоха с книги и плажни чадъри.

По време на вчерашните протести обстановката бе спокойна. До сбълъсъци с полицията не се стигна. Известен хаос имаше в по-късните часове, когато изненадващо протестът прерасна в шествие с неизвестна посока. Демонстрантите се отправиха от Министерския съвет към сградата на Съдебната палата, преминаха по целия бул. Витоша, а след това стигнаха обратно до сградата на Софийския университет. Протестът приключи пред паметника на Васил Левски.

Протестът вчера беше първият целодневен протест. Той продължи над 12 часа.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *