Проф. Анна Кръстева: По-малко Борисов, повече избиратели за ГЕРБ! Всички партии работят за президента

България отблизо
”Всички работят за президента! Колкото повече се задълбочава политическата безизходица, толкова по-безалтернативен става президентът. Това е отговорност на всички политици към политическия ни модел, който не е президентски, а парламентарен”.Коментара направи проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ.

Според нея гражданите все по-малко се разпознават в този политически елит, който не работи в тяхна полза и се „върти в безплодността на огледалната стратегия – вие не ни подкрепихте и ние няма да ви подкрепим“:

„Изключително самотен е политическият ни елит. ГЕРБ спечели изборите, но е самотен и няма коалиционен потенциал, за да формира правителство. Същото всички правят сега и с „Продължаваме промяната“.

Всички партии трябва да научат уроците си, подчерта тя: „По-малко Борисов, повече политически потенциал. Това е посланието към ГЕРБ за следващата година. ГЕРБ има основания да разшири политическия си потенциал на базата на евро-атлантическата си ориентация, на базата на ясната позиция спрямо основния кливидж – войната в Украйна, но трябва да омекоти имиджа си на партия, свързана със статуквото, която дълги години ни нарежда като най-корумпираната и най-бедната страна“, подчерта политоложката пред БНР.

ПП трябва да разбере, че трябва да напусне протестния цикъл и да навлезе в управленски, подчерта проф. Кръстева:

Няма прецедент в политическата история една партия да е толкова ухажвана, както е „Демократична България“ от ГЕРБ, посочи тя и обясни, че това е със стратегическа цел да се разкъса предходната управляваща коалиция, а и да загуби подкрепата на електората си:

„Ако ДБ влезе в коалиция с ГЕРБ, ще загуби подкрепата на избирателите си, които са силно анти-ГЕРБ. … Огромната дилема на ДБ е дали да приемат евентуално третия мандат и да бъдат подкрепени от ГЕРБ, или да запазят електората си“.

По думите на проф. Кръстева БСП трябва да реши докога ще е конкуренция на „Възраждане“: „Никой не харесва БСП, за да се коалира с тях“.

Открито никой не харесва и ДПС, а скрито ги харесва ГЕРБ, коментира още тя.

Прогнозата на проф Анна Кръстева е, че страната отива към нови избори през пролетта: „Отиваме към нови избори!“.

„Ако родният елит не беше взрян в пъпа си, можеше да се радваме на Шенген и на близък хоризонт за еврозоната, както Хърватия превзе два рубикона“, добави тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *