Проф. Александрова: 10 дни не стигат, мерките ще бъдат удължени. Не се надявайте да свършат в края на март!

България отблизо

10 дни няма да стигнат, за да видим резултати от затварянето. Предполагам, че мерките срещу коронавирус ще бъдат актуализирани и периодът ще бъде удължен. Това прогнозира вирусологът Радостина Александрова пред БНР.

Тя припомни предупреждението на Великобритания от януари месец, че вирусът, който идва от там е много по-опасен.

Нашите власти обаче незнайно защо подминаха тази информация и мерки не бяха взети навреме. Даже ги разхлабиха. Сега обещанието за кратък локдаун не значи нищо. Други държави с месеци са в такова положение и пак не могат да се преборят с инфекцията.

 

„Налага се да се съобразяваме със ситуацията и да мислим за всички неблагоприятни варианти. Ваксината на „Johnson & Johnson“ дава над 90% защита. След първата доза имаме защита, която се изгражда след втората седмица. Трябва обаче да има и втора доза“, обясни вирусологът.

 

Тя коментира още, че е нормално да се появят странични ефекти от ваксините, защото са тествани само на 15-20 000 души.

 

„Никой обаче не е казал, че има връзка между тромбозите и ваксините. Те са много често срещани, особено при хората над 60 г.

 

„Новият британски вариант засяга равномерно всички възрасти. Няма категорични данни дали е по-смъртоносен и дали болестта протича по-тежко. Според наличните данни преболедувалите и ваксинираните би трябвало да са защитени от този вариант“, коментира още тя.

 

Според нея е напълно нормално, когато започне реалният живот на една ваксина и срещата й с огромен брой хора, да излязат на светло странични ефекти, които не е имало как да бъдат забелязани в хода на клиничните проучвания.

 

„Колкото повече ограничаваме разпространението на вирусите, толкова повече ограничаваме способността им да мутират. Но колкото повече хора имат имунен отговор, толкова повече вирусът търси начин да го заобикаля и в него ще се породят мутации“, смята тя.

 

Проф. Александрова съобщи, че вече има фармацевтични компании, които разработват комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *