Проф. Антоанета Христова: Очаквайте много атаки срещу ГЕРБ през лятото! Всички ще са измислени!

България отблизо

През лятото ще станем свидетели на най-големите удари срещу ГЕРБ и Борисов. Всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички.

Кирил Добрев съвсем не ми изглежда ярък опонент на Корнелия Нинова.  Цветанов е десен по убеждение и ако влезе в парламента, при всяко положение ще трябва да работи с ГЕРБ.

Това заяви проф. Антоанета Христова в интервю, цитирана от „Марица“.

– На фона на продължаващата пандемия от коронавируса станахме свидетели на поредната война с компромати на българската политическа сцена. Защо тази агресивна кампания идва точно в този кризисен момент?

– Премиерът Борисов и главният прокурор Гешев си създадоха доста врагове. И то такива с много пари, които няма да простят на онези, превърнали ги в клиенти на съдебната власт. Две от тези фигури са извън страната. Към тях трябва да добавя и вътрешните фактори – хора и политически сили, които в момента се опитват да бъдат алтернатива на управляващите за изборите догодина. Трябва обаче да изтъкнем, че нито едните, нито другите заявяват капацитет да преборят сегашното управление. Но рушат устоите му.

– Какви са пораженията след ударите срещу премиера?

– Няма как скандалните снимки и записи да не ударят по имиджа на премиера. Те водят до намаляване авторитета на институциите и лично на Борисов, до проблеми за бъдещата предизборната кампания, а и на управлението.

Поведението на властите по време на пандемията с коронавируса вдигна рейтинга на управляващите. Затова вероятно ударите срещу ГЕРБ и премиера бяха отложени. Стартирайки със закъснение, днес те са много агресивни и вероятно ще има ефект на разколебаване у част от избирателите.

Той обаче ще е с обратен знак сред твърдите избиратели на ГЕРБ – много голяма е вероятността при тях да има втвърдяване и още по-голяма мобилизация. Докато ефектът на руиниране идва за тези, които вече са разколебани. За тях се борят всички – ГЕРБ има интерес да ги привлече отново, докато конкурентите искат да ги отдалечат от управляващата партия. Т.е. борбата в момента е за тези хора, тъй като те ще определят процентите пред урните и евентуалните проблеми за ГЕРБ след изборите.

В държавата ще се наблюдават много негативни последици от тази война. Засега обаче у нас няма сериозна алтернатива на ГЕРБ и това може би е най-сериозният проблем за българската демокрация.

По естествен начин дългото управление на ГЕРБ води до изхабяване на имиджа – процес, който се случва в целия свят. В развитите демокрации в такъв случай идва следващата алтернатива. После и тя се изхабява и се връщат първите.

Големият проблем у нас е, че в момента няма такава алтернативна. Затова демократичният процес е сериозно застрашен. Но за това не са виновни ГЕРБ или премиерът Борисов, а другите партии, които не успяват да спечелят дивиденти от ерозиращия имидж на управляващите. Визирам конкретно БСП, която има тежки вътрешни проблеми, пише Блиц.

Може ли БСП да се вдигне на крака?! Може, но трябва да се върне към своите корени. Една социалистическа партия трябва да защитава трудещите се. А в редиците на социалистите, както и в парламентарната им група се намърдват все повече хора, които са богати. И които нямат връзка с огромното мнозинство от бедни хора в България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *