Проф. Балтов: Проблеми с ваксините няма, защото няма ваксини

България отблизо
Не бяхме предвидили ”зелените коридори” да са в такъв мащаб. В момента се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички. Очаква се през месец март да дойдат повече от 500 хиляди дози от всички разрешени ваксини. Планират се 15 хиляди имунизации дневно.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той посочи още, че нямало проблем втората доза от ваксината да се отложи с “плюс-минус 5 дни”.

“Идеята беше личните лекари да започнат да ваксинират през месец март. Нека дойдат големите пратки и ще могат да ваксинират своите пациенти”, допълни още проф. Балтов.

Кога обаче ще дойдат тези “големи пратки” е въпрос без отговор.  Вчера агенция „Ройтерс“  публикуваха информация на вътрешен източник, според която и за второто тримесечие компанията AstraZeneca (с чиято ваксина тече масовата имунизация у нас в момента) отново няма да успее да изпълни поетите в договора с ЕС ангажименти и ще достави по-малко количества от препарата срещу COVID-19.

На фона на всичко това лични лекари от различни части на България продължават да се оплакват, че ваксини няма, въпреки че премиерът Борисов разпореди количества да има и в “най-малките населени места”. Избор за пациентите също няма, въпреки че здравните власти уверяваха, че всеки желаещ ваксина ще може да избере от кой препарат да си постави. Такъв избор е обещан за месец март, когато се очакват и големите доставки. Дали обаче това ще се случи?

„Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички“, каза Балтов.

„Хаос няма. Искаме дисциплина в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има списък от 170 човека и да дойдат 30-35 човека. Ресурсът не е безплатен и в един момент като има ваксини трябва да се използват. Всичко беше свързано с тези три фази“, каза Балтов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *