Проф. Герджиков скочи срещу президента: Зеленият сертификат нарушава правата на хората! Кацаров веднага да отмени заповедта!

България отблизо

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков излезе с остра позиция по отношение на действията на служебния кабинет, на президента Радев и мерките, които огласи здравният министър Стойчо Кацаров във връзка с ковид-пандемията.  

 

Проф. Герджиков настоява служебният кабинет, назначен от Румен Радев, да отложи въвеждането на зелените сертификати за достъп до различни дейности на закрити пространства.

„Изискването за зелен сертификат е възможно само при висока степен за ваксиниране. Правителството, назначено от Румен Радев, не направи нищо за шест месеца за повишаване процента на ваксинирани и тази заповед изглежда сякаш е за друга държава. Заповедта на здравния министър означава, че цели сектори на икономиката утре ще спрат работа.

Още по-лошо е, че от утре лекарите и здравните работници, които нямат сертификат, не могат да работят. Оставаме без лекари.

Призовавам министър Кацаров да отмени заповедта си или да отложи влизането ѝ в сила. Призовавам и г-н Радев за възстановяване работата на Националния оперативен щаб, защото очевидно изпълнителната власт не се справя със здравната криза”, каза проф. Герджиков в Пазарджик, където е заедно с кандидата за вицепрезидент.

Мерките трябва да бъдат преосмислени и съгласувани със засегнатите страни, както и да се предвидят сериозни компенсации за тези сектори, преди ограниченията да бъдат въведени, смята проф. Герджиков.

Служебният кабинет и президентът Румен Радев закъсняха и вместо управляващите да наблегнат на мащабна кампания за ваксиниране и за по-добро информиране на гражданите за ползите от ваксините, бяха пропуснати по-спокойните летни месеци и сега отново здравната система е на ръба, и не може да се справи с приемането в болници на всички пациенти, за които е необходимо специализирано лечение“, отбеляза кандидатът за президент, цитиран от Новини.бг.

Проф. Герджиков смята също, че управляващите трябва да възстановят дейността на Националния оперативен щаб за справяне със ситуацията с коронавируса, и внимателно да се анализират данните за заболеваемостта, проблемите в здравната система, на които трябва да се търсят спешни решения и държавата да гарантира лечение за всеки пациент.

Бездействието на властта е престъпно, струва човешки животи и ще остави без доходи в най-тежките зимни месеци хиляди българи“, коментира проф. Герджиков.

В Пазарджик проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева бяха посрещнати от водача на листата за народни представители на ПП ГЕРБ в региона – Екатерина Захариева и кмета на общината Тодор Попов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *