Проф. Дарина Григорова: Европа не може без Русия, а пазарната икономика е несъстоятелна!

България отблизо

„Кризата показа, че пазарната икономика е несъстоятелна“. И че Европа не може без Русия.

Това заяви пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история от СУ „Св. Климент Охридски“. Според нея, малко хора се замислят за причината за тази ситуация, в която се намира светът, защото медицината не може да бъде бизнес.

„Видяхме кой прати лекари в Италия – Куба. Тази страна има ли нещо общо с пазарната икономика? Няма! А каква медицина имат само!! Забележителна медицина! И защо е така? Ами много просто. Защото държавата в Куба има възможност да насочва ефективно финансите на страната към онези сектори, които са най-нужни за опазване живота и здравето на населението.

Докато при така наречената пазарна икономика е точно обратното. Апологетите на Запада дълги години тръбяха, че „дългата ръка на пазара“ щяла да регулира нещата. И всичко щяло да бъде добре. Но…дългата ръка на пазара всъщност се оказа дълга ръка на олигарсите, които забогатяват дори по време на страшни кризи за сметка на обикновените хора.

И точно тези реални причини за краха на „пазарната икономика“се скриват, а се надгражда паника и някакви фантастични проекти за нов свят. Но той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме,“ отбеляза проф. Дарина Григорова.

По думите на проф. Григорова, съществува илюзия, че ще има суверенност, но тя е заради „общия протокол“, по който всички общества реагират на тази криза – има еднаквост в действията, по които се реагира, и еднаквост в паниката. Защото вече всички действат, без да чакат какво ще каже ЕС.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ тя коментира, че остава нагласата за търсене на външен враг и в тази криза.

„Европа би била силна само с Русия. И европейските държави рано или късно ще го разберат“, каза тя, цитирана от Епицентър.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *