Проф. Иво Христов: Слави не е виновен, че политическата система се разпада!

България отблизо

Проф. Иво Христов обясни, че партия „Има такъв народ“ съвсем неоснователно търпи обвинения, че е политически пришълец, който е дошъл да унищожи политическата система в България.

Това, според политолога, е прехвърляне на проблемите от болната на здравата глава:
„Това е лъжа, която знае всяко дете в България. … Ако имате здрава имунна система, няма вирус, който да ви събори. Ние сме в тази ситуация, когато нямаме съдържание нито на политическия процес, нито вътре в партиите. Формата започна да играе ролята на съдържание. Тоест, партиите обръщат повече внимание на външния вид на лидерите, отколкото на това, което се обещава като програма за управление в името на народа.

Затова вътрешните системни проблеми на политическата система, които са нелечими, ги прехвърлят на чуждата глава, в случая на хората на Слави“.

В такъв смисъл, хората на Слави не са виновни, че тази политическа система не е дееспособна и хората я отхвърлят. Последните парламентарни избори, на които гласуваха едва малко над тридесет процента са индикатор за разпада на сегашната политическа система. Партиите нямат никаква легитимност, хората не ги припознават и затова не гласуват за тях.

„БСП няма още становище по въпроса дали изборите да са 2 в 1. Според мен това няма значение, защото това са технически залъгалки, които прикриват съдържателни проблеми. Когато политиката излезе през прозореца, през вратата влиза технологията, която я замества, за да прикрие най-важния и най-срамен момент в 30-годишната българска история на прехода – че нямаме политическа система и нямаме политическо представителство и затова имаме тези резултати“.

 

Това заяви пред БНР проф. Иво Христов от ПГ на „БСП за България“, който представи в предаването „12+4“ новата си книга „Не пожелахте да чуете“.

По думите му това, че в рамките на няколко месеца ще се проведат няколко парламентарни избори е знак, че „нещо, което е мъртво родено, има дълъг задгробен живот, 30-годишен“.

Прогнозата на проф. Христов е, че ако на следващите избори не се яви нов политически играч, „пак ще имаме същите гърчове“:

„Не е много сложно, изхождайки от две базови предпоставки – ниската политическа култура на българското население и лесната манипулируемост на т.нар. широки народни маси“.

Редактор Иво Македонски

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *