Проф. Кантарджиев. В България ще ползваме ваксина от ЕС. Не е много ефикасна, но е безплатна. Децата – задължително с маски!

България отблизо

Рискът от бързи странични ефекти от ваксината срещу коронавирус, която ще е за европейския пазар, е много малък. Договорено е България да получи бързо ваксината. Ще бъдат получени няколко милиона броя. Тя ще бъде достъпна, ще е безплатна.

Това каза в телевизионно предаване директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ще е безопасна. Страничните ефекти от нея ще бъдат такива, че да бъдат по-малки от предизвиканите от коронавируса усложнения. Все още не е ясно колко време ще трае ефектът на ваксината, има и ред  други въпроси, заяви той.

Не трябва да се създава паника около маските на децата в училище. Не трябва да има страх за психиката на децата от носенето на маски. Някога сме си играли на индианци и каубои, слагали сме си маски, пък психиката ни не се е увредила чак толкова. През Втората световна война пък противогази са носили деца, слагани са дори на децата в бебешките колички.

Нека не драматизираме, призова проф. Кантарджиев. Акцентът е да се проветряват стаите и да се спазва дистанцията, добави той. По думите му за намаляването на броя на новозаразените у нас в последните седмици трябва да благодарим на сухото и слънчево време. Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че ако не се спазват противоепидемичните мерки, при по-влажно време  ще има нов скок на броя на новозаразените.

loading...

Tagged

1 thought on “Проф. Кантарджиев. В България ще ползваме ваксина от ЕС. Не е много ефикасна, но е безплатна. Децата – задължително с маски!

  1. “Не е много ефикасна, но е безопасна“. Професор или дебил? Една ваксина е ефикасна, когато изгражда траен имунитет. Дори преболедувалите от К19, след три месеца, нямат антитела и се заразяват отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *