Проф. Петрова развенча лъжата на Борисов и обясни какви ваксини ще произвеждаме и можем ли изобщо

България отблизо
На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство. Единият начин е да пристигат готови ваксини и в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е – да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и добра производствена практика.

Това обясни пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

 

По думите й при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство – 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква изрично разрешение за производство.

 

Проф. Петрова припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки и единствено да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици:

 

„Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти“.

 

Припомняме, че преди два дни на поредната си обиколка премиерът Бойко Борисов заяви гръмко, че бол много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България.

 

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас. А ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи”, изтъкна той, след което бе оборен от редица експерти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *