Проф. Радулов каза кога ще бъде отстранен главният прокурор!

България отблизо
„Според мен отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е въпрос на време. Не се ангажирам да кажа дали това ще е след два, или три месеца, но ще стане в обозримото бъдеще”. Това заяви депутатът от ПГ на „Има такъв народ” проф. Николай Радулов пред Нова телевизия.

По думите му предстои ремонт на цялата прокуратура. „В сегашния ѝ вид тя е йерархична структура, която е използвала модела на съветската прокуратура от едно време и не е мръднала оттам. Това не е модерен модел. Това е модел, който дава изключително много власт на този, който е на върха – главния прокурор”, коментира още той.

 

„Ще има такива промени, които трябва да гарантират на всички, че който и да заеме тази позиция, да няма такава власт и да не може да доведе прокуратурата до абсурдното положение да се конфронтира с целия държавен апарат”, посочи Николай Радулов.

 

„В момента има опити да се покаже, че ще се работи и по стари сигнали като спалнята, кюлчетата и парите – неща, за които още като се появиха снимките, експертите обясняваха какво може да се направи, за да се изясни как са се появили в тази спалня. Няма да се учудя ако сега при проверката се окаже, че серийните номера на банкнотите са от онези 68 млн., които Божков беше дал на т.нар. Влади”, каза още той.

 

Според него определена банка не може да няма информация за толкова много пари от коя серия и кой номер започват и завършват. „Вероятно ще бъде установено дали от тези или от някои други големи трансфери, защото не се съмнявам, че е имало и много други такива случаи, че банките са си изпълнили задълженията, защото ако не го правят, може и да им се изземат лицензите”, посочи Радулов.

 

Той обясни, че по принцип банката не разполага с такива суми в хранилище. Когато се заяви такава сума, тя се взима от БНБ, а там банкнотите се водят по опис.

 

„Толкова неща са били неглижирани през последните години, че ще изскачат като заек от цилиндър на фокусник. Може би и изпълнителната власт, и парламентът, и Висшият съдебен съвет ще успеят да вземат необходимите мерки”, смята той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *