Проф. Чорбанов с невероятна теория за сгрешената ваксинация и новите мутанти на К-19

България отблизо

„Нарушихме основно правило в имунологията, а именно да не се прави масова ваксинация по време на пандемия. Това никога не се е случвало досега“. 

Част от новите щамове на коронавируса са вследствие на имунизацията и затова доста хора се разболяват, каза той.

Това каза в предаването „Лице в лице“ проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН и кандидат-депутат на партията „Има такъв народ“.

Според него правило на всяка една ваксина е да защитава превантивно, т.е. една група хора се имунизира с нещо, то се появява в един момент и те са защитени.

Когато обаче вирусът се движи между тях и един е болен, друг е само позитивен, трети не реагира и в този момент започнем масова ваксинация, предизвикаваме мутационен натиск върху вируса.

 

„Някои от последните версии са, че част от новите мутации са вследствие на имунизацията и затова доста хора се разболяват”, каза още имунологът.

По думите му това се случва, защото е нямало време ваксините да минат през всички етапи.

„Правителствата поеха невероятно голям риск, за да застанат пред своите избиратели и да кажат „Ние направихме всичко възможно!”, а дали е било правилно, това е съвсем друга тема”, добави той.

Защо ваксината на „АстраЗенека” е проблемна?

Имунизационният препарат на „АстраЗенека” е по-различен тип ваксини, при която ваксиналният елемент е друг вирус и в този случай е вирус от шимпанзе”, обясни проф. Чорбанов.

Според него именно заради това след имунизирането с „АстраЗенека” сме свидетели на по-остри странични реакции.

„Целият проблем е, че притиснати до стената от пандемията, ние импровизираме в много голяма степен със страшно много неща и това води до много нежелани реакции”, каза имунологът.

По думите му никога в световната история не е имало толкова много ваксинирани хора накуп и това е огромен експеримент.

„Смятам, че около 20% от хората в България искат да се имунизират – не повече, защото се страхуват”, добави Чорбанов.

По думите на имунолога антителата срещу COVID-19 не значат нищо и нямат смисъл.

„Вие сте защитени, защото имате клетки, които ви защитават и когато антителата изчезват, клетките продължават да ви защитават с години. Най-краткото време, за което се създава имнунитет, е около година”, обясни проф. Чорбанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *