Путин: Ще се доберем до поръчителите на терористичния акт в „Крокус“

Свят

Русия ще се добере до поръчителите на терористичния акт в „Крокус сити хол“ край Москва, при който загинаха 144 души, а 561 бяха ранени. Това заяви руският президент Владимир Путин на разширено заседание на колегията на Министерството на вътрешните работи, цитиран от ТАСС.

„Сега вие, заедно с колеги от други отдели, участвате в разследването на кървавия терористичен акт на 22 март. За нас е важно да идентифицираме не само преките извършители, но и всички звена по веригата, крайните престъпници, облагодетелствани от това престъпление“, обърна се държавният глава към участниците в заседанието.

„Със сигурност ще стигнем до тях“, увери Путин, говорейки за поръчителите на терористичната атака.

„Тези, които използват това оръжие – а това е оръжие, което се използва срещу Русия, това е очевидно днес – трябва да разберат, че то е с две остриета“, смята президентът.

„Определено ще стигнем до тези, които в крайна сметка са го поръчали“, заяви Путин на среща с представители на министерството на вътрешните работи. „Ние платихме много висока цена и целият анализ на ситуацията трябва да бъде изключително обективен и професионален.“

„Колкото и да е странно, някой иска да отмъсти за неуспехите в борбата срещу Русия в исторически план – за неуспешните кампании на Хитлер срещу Русия, на Наполеон и други подобни. Има много такива исторически примери. Колкото и да е странно, в историческата памет на тези много недоброжелатели, за които споменах, е останало много. Натъкнах се на това, изненадващо е, но е така“, каза Путин пред ръководния състав на МВР.

Освен това, добави той (откровено намеквайки за САЩ), „някой се стреми да си гарантира, че в днешния бързо променящ се свят ще запази своята хегемония, включително за наша сметка“. „Естествено – огромна територия, човешки ресурси, природни ресурси. Искат да направят това [запазване на хегемонията] за сметка на Русия след нейното евентуално разпокъсване“, заяви Путин.

Президентът подчерта, че никой никога не е успявал и няма да успее да превърне Русия в „слабо звено“.

Руският президент призова още за нов подход към миграцията след кървавата баня в „Крокус сити хол“.

Путин заяви пред полицейските началници, че нападението е имало за цел да посее раздор, ксенофобия и ислямофобия в Русия.

„Решаващият принцип трябва да бъде, че само тези, които уважават нашите традиции, език, култура и история, могат да дойдат да живеят и работят в Русия.“

„Необходимо е да се гарантират интересите и сигурността на държавата и обществото, да се запази и съхрани междуетническата и междурелигиозната хармония, нашата културна и езикова идентичност, всичко, което е силата на Русия“, каза Путин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *